Kompostisäiliö 250L

Kompostisäiliö 250L
Verkkopohjainen kompostisäiliö puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin. Oikein hoidettuna komposti toimii aina -10 °C lämpötilaan asti. Täytetään kaksiosaisen kannen läpi kompostin päältä. Komposti tyhjennetään irrottamalla yksi kompostin sivuista.

Kompostin mukana toimitetaan neljä sivua ja verkkopohja (reikien mitta 24x7 mm), kaksiosainen kansi, käynnistysmultapidike sekä asennusliittimet.

Sijoita komposti oikein

Komposti tulee sijoittaa tasaiselle alustalle puutarhan varjoiseen ja tuulelta suojattuun osaan. Se kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa sen luokse pääsee helposti kaikkina vuodenaikoina.

Normaalisti toimiva komposti ei haise pahalta, mutta se voi alkaa haista, jos siihen lisätään liikaa ruuantähteitä ja liian vähän kuiviketta. Ota siksi naapurit huomioon, kun valitset kompostin sijoituspaikan.

Kompostin perustaminen

Aloita panemalla kompostin pohjalle oksakerros, jotta se pysyy ilmavana. Levitä kompostiin sitten kerros puutarhajätettä ja sen päälle kerros vanhaa kompostia tai multaa.

Lisää kompostiin sen jälkeen vuorotellen hienojakoista jätettä ja erilaisia kuivikkeita. Kompostissa voi noudattaa nyrkkisääntöä 1 osa kuiviketta ja 3–4 osaa ruuantähteitä, mutta oman kompostin toiminta kannattaa selvittää kokeilemalla.

Erilaisia kuivikkeita

– kompostimulta
– haketetut oksat
– lehdet ja neulaset
– heinä tai silputtu olki
– kuiva ruoho
– karkea sahajauho
– kutteripuru
– kuorikemulta, turvemulta (kannattaa olla varovainen, sillä nämä voivat vaikuttaa pH-arvoon)
– sanomalehtipaperi.

Happi – ravinto – kosteus: tärkeä tasapaino

Komposti toimii tehokkaasti vain, jos hapen, ravinnon ja kosteuden tasapaino on sopivalla tasolla. Siksi kompostoitavia materiaaleja ei kannata pakata tiiviisti, sillä tiivis komposti ei saa riittävästi happea. Haketetuista oksista tehty kuivikesekoitus antaa kompostille rakennetta ja estää sen tiivistymisen.
Kotitalousjätteissä on usein runsaasti typpeä, mutta niukasti hiiltä. Siksi kompostissa tulee käyttää runsashiilistä kuiviketta, kuten puutarhajätettä, sahajauhoa, kutteripurua tai talouspaperia.

Jos kompostissa on liikaa typpeä, kompostista nousee ammoniakkia, joka levittää pahaa hajua ja kompostimullasta häviää kasviravinteita.
Kompostin kosteustason tulee muistuttaa nihkeää sientä. Sitä voi seurata ottamalla kourallisen kompostia ja tunnustelemalla sen kosteutta. Jos komposti on liian kosteaa, ilmareinät tukkeutuvat ja komposti saa liian vähän happea.

Komposti on silloin liian kuiva, kun muurahaiset alkavat käydä siinä.

Kompostin koon valitseminen

Kompostoituminen kestää 8–10 kuukautta jätteestä kompostimullaksi.

Kompostiin tulee mahtua 50 litraa kotitalousjätettä henkilöä kohden. Jos kompostia käytetään myös puutarhajätteelle, sen on oltava tätä suurempi. Tilaa tarvitaan yleensä 100 litraa 100 m2 pinta-alaa kohden.

Milloin kompostimulta on valmista

Etkö ole varma, milloin kompostimulta on käyttövalmista Kylvä puhtaaseen kompostimultaan vihanneskrassia. Jos se ei ole itänyt viiden päivän kuluessa tai se itää, mutta ruoho kellastuu, kompostimulta on vielä keskeneräistä.

99,95 €