Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito

Sammal pihapiirissä

Sammalta puutarhassa?
Sammal on ensimmäisenä vihertämässä keväällä pihapiirissä. Tosiaan paraatinurmikolle ei haluta sammalta. Kivimuurille taas halutaan sammalta. Miten toimia?

Sammaleen poisto nurmikolta
Jos nurmi kärsii kalkin puutteesta sammal viihtyy siinä hyvin. Sadevesi sisältää rikkiä ja maa happamoituu. Maa tulee kalkita kunnolla noin kahden-kolmen vuoden välein.
Jotkut sammallajit viihtyvät kylläkin kalkitussa maassa ja silloin sammaleen kasvuun on jokin muu syy. Tiivis maapohja auttaa myös sammalta viihtymään paremmin kuin heinäkasveja. IIlmastointi ja kate auttaa silloin. Ravinteiden puute on myös yksi syy nurmikon sammaloitumiseen. Myös pihan varjoisalla, kostealla osalla sammal viihtyy hyvin.
Sammaloitumista voi estää seuraavasti:
- Haravoida nurmi
- Lannoittamalla
- Ilmastoimalla
- Uusimalla kasvualusta

Nurmikkosulfaatti
Nurmikkosulfaatti isältää rautasulfaattia, joka vaikuttaa siten että maanpinta happamoituu ja useat sammallajikkeet kuolevat. Nurmikkosulfaatti sisältää myös typpeä josta nurmikkoheinä taas saa potkua kasvuun. Nurmikkosulfaatti ei taas sovellu käytettäväksi laattojen välissä kasvavan sammaleen poistoon koska rautasulfaatti tekee ikäviä ruostetahroja laatoitukseen.

Sammalta katolla?
Jos tiilikatoole on kasvanut sammalta sen on hyvä poistaa esimerkiksi painepesurilla. kaupoissa on myös myytävänä sammaleentorjunta-ainetta jossa vaikuttavana aineena on rasvahappojen kaliumsuoloja. sitä voi käyttää tiilikaton puhdistukseen ja myös laatoitetulle käytäville. Sitä ei tule käyttää nurmikolla.

Sammalta kivimuurille
Sammal oikeassa paikassa on kaunis näky. Voit kasvattaa sammalta sekoittamalla seuraavanlaisen kasvualusvellin: pullo olutta, 5 ml sokeria ja noin litra sammalta. Sekoitetaan hyvin, velliksi. Tämä seos levitetään paikkoihin johon halutaan kasvattaa sammalta.
Laattojen väliin saat sammaleen kasvamaan seoksella jossa on 1 osa piimää ja 7 osaa vettä. Laattojen välissä täytyy olla jonkinverran multaa. Kastele piimäseoksella usein.


Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito