Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito>Nurmikko-opas

Aika huoltaa ruohonleikkuri

Nyt olisi aika huoltaa ruohonleikkuri jotta se olisi priima kunnossa ensi kesää varten. Jokainen pystyy itsekin huoltamaan ruohonleikkurin, kun vaan noudattaa valmistajan ohjeita. Tässä saat vinkkejä ja apua mitä voit tehdä itse. Jos leikkuri on rikki tai ei toiminut oikein viimeisellä leikkuukerralla, kone ehkä kannattaa viedä korjaamolle. Voit tietysti tehdä itse huollon ensin ja katsoa toimisiko leikkuri hyvin huoltosi jälkeen.

Ensimmäiseksi öljynvaihto
Huolto aloitetaan öljynvaihdolla. Bensiinitankin tulisi olla tyhjä kun alat vaihtaa öljyä. Tarkista öljynvaihdon ohjeet koneen huoltokirjasta. Ruohonleikkurista tulisi vaihtaa öljyt kerran vuodessa vaikka sillä ei ajettaisikaan paljon.
Ensimmäiseksi kannattaa irrottaa sytytystulpan johto. Öljyn saat kätevimmin pois siitä reiästä mistä lisäätkin öjlyä. Ohjekirjoissa neuvotaan poistamaan öljy pohjapropun kautta mutta se on hankalampaa koska joudut purkamaan osia edestä pois. Katso myös ohjekirjasta mitä öljyä koneeseen tulisi käyttää.
Kun lisäät uuden öljyn, ole tarkkana ettet lisää liikaa öljyä, sillä kone ei kestä ylitäyttöä. Tarkista mittatikun avulla sopiva öljymäärä. Anna koneen seistä normaaliasennosta jonkin aikaa ennen kuin tarkistat paljonko öljyä on. Mittatikun tulisi näyttää maksimiylärajaan uutta öjlyä.

Ilmanpuhdistin
Perushuoltoon kuuluu ilmanpuhdistimen puhdistus tai vaihto. Vanhemmissa koneissa on pestävä suodatin, uusimmissä vaihdettava (ei pestävä!). Ota vanha suodatin mukaan kauppaan kun menet ostamaan uutta, jotta saat varmasti oikean mallisen mukaasi.
Jos koneessa on pestävä suodatin, puhdistus onnistuu moottoribensiinillä tai liuotinaineella.

Terien teroitus
Terät on paras irrottaa kun ne teroitetaan. Katso ohjeet huoltokirjasta. Terät voi teroittaa tahkolla tai smirgelillä. Terät voi viedä myös teroitettavaksi suutarille tai huoltoliikkeeseen. Jos terät ovat vääntyneet tai niissä on pahoja vikoja ne kannattaa uusia. Joissakin konemalleissa on käännettävät terät.

Kone korjaamolle?
Koska kone olisi syytä viedä asiantuntevalle huoltomiehelle?
Jos moottori käy huonosti, lämpimänäkin - se on syytä viedä korjaamolle. Kaasutin voi olla puhdistuksen tarpeessa tai siihen on vaihdettava kuluneita osia. Jos vika on kytkimessä tai moottorissa, niitä on vaikea korjata itse. Ehkä pelkät uudelleen säädöt auttavat jotta kone toimisi taas kuin uusi.
JOs terät ovat vaurioituneet ne on hyvä vaihtaa uusiin. Sammalla on syytä tarkistaa myös moottorin kampiakseli ja kiertokampi.

Näillä ohjeilla toivon että koneesi on taas kunnossa, uutta kesää varten!

Alkuun


Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito>Nurmikko-opas