Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit

Ruusut

Jos haluat aloittaa ruusujen viljelyn puutarhassasi suosittelen kokeilemaan ensimmäisenä jotain alla olevia suosittuja ruusulajikkeita. Lajikkeet ovat tunnettuja siitä että ne viihtyvät ja kestävät Suomen ilmastossa.


Köynnösruusuja
Pensasruusuja
Tertturuusuja
Maanpeiteruusuja
Suurikukkaisia ryhmäruusuja
Ruusun vuosi 2002
Tietoa ruusuista
Juhannusruusu ja sukulaiset

KÖYNNÖSRUUSUJA
Parhaiten Suomessa viihtyy köynnösruusu Pohjantähti, joka kasvaa jopa V-vyöhykkeellä jos käytetään talvisuojausta. Se kasvaa korkeutta 3-5 metriä. Kasvutapa on voimakas. Pohjantähti kukkii edellisvuoden versoilla valkoisin puolikerrotuin pikkukukin kesä-heinäkuussa. Kukat ovat suurissa 8-15 kukan tertuissa ja tuoksuvat hieman.
Flammentaz on toinen suosittu köynnösruusu, mutta menestyy ainoastaan Etelä-Suomessa, I-II vyöhykkeellä. Se kasvaa korkeutta 2,5-4 metriä. Kasvutapa on voimakas. Flammentaz kukkii myös edellisvuoden versoilla tummanpunaisin kerrotuin tuoksuttomin kukin. Kukinta ajoittuu heinäkuulle ja kestää melko pitkään.
New Dawn on terve, kaunis ja runsaasti kukkiva köynnösruusulajike. New Dawn on jalostettu kestämään Suomen oloissa jopa V-vyöhykkeellä (tarkista kotimaisuus!), mutta useammat kannat kestävät I-III vyöhykkeelle. Se kasvaa korkeutta 2-4 metriä. Kasvutapa on erittäin voimakas. New Dawn kukkii saman vuoden versoilla kerrotuin haalean vaaleanpunaisin kukin heinä-syyskuussa. Tuoksu on huumaavan hieno, muistuttaa vanhanajan ruusutuoksua.

TERTTURUUSUJA
Tertturuusut kuuluvat ryhmäruusuihin. Tertturuusulajikkeilla on usean keskikokoisen kukan terttumainen kukinto. Seuraavassa joitakin tertturuusuihin kuuluvia ruusulajikkeita:
Europeana on Suomen oloihin hyvin sopeutunut ruusulajike. Kukinta on runsasta ja alkaa aikaisin. Heinäkuussa kukkivat kukat ovat suurehkoja, kerrottuja ja väriltään syvänpunaisia. Tuoksu on heikko. Europeanan kukat kestävät hyvin sadetta. Tämä ruusu kasvaa korkeutta n. 50-70 cm.
Nina Weibull on myös syvänpunaisin kukin kukkiva tertturuusulajike. Tällä lajikkeella on suurinpiirtein yhtä hyvä talvenkestävyys kun Europeanalla ja tämänkin lajikkeen kukinto kestää hyvin sadetta. Kukinta alkaa myöhemmin heinäkuussa mutta kestää pitkään. Kukat ovat kerrotut ja syvänpunaiset. Kasvaa korkeutta n. 60-90 cm.
Schneewittchen sijoitetaan usein myös pensasruusujen joukkoon mutta meidän ilmastossa se soveltuu paremminkin ryhmäruusuksi. Sneewittchenin kukat ovat jalomuotoiset, lievästi kerrotut, lumivalkoiset ja kukinta alkaa heinäkuussa ja uusiutuu. Tuoksu on mielyttävä vaikka onkin voimakas. Korkeus 80-120 cm. Talvenkestävyys on melko hyvä.
Tom Tom on kevyesti tuoksuva ruusunpunaisin kukinnoin kukkiva tertturuusulajike. Korkeutta sillä on 50-70 cm. Talvenkestävyys on hyvä.

SUURIKUKKAISIA RYHMÄRUUSUJA
Suurikukkaisiksi ryhmäruusuiksi ryhmitellään jalomuotoiset, yksittäin versojen latvoissa sijaitsevat suuret kukat. Nämä ruusut soveltuvat hyvin leikkokukiksi koska ne ovat korkeita, takakoita ja varret ovat suoria.
Queen Elisabeth on hurmaava, korkeaksi kasvava ja vienosti tuoksuva ruusu. Queen Elisabeth kukkii vaaleanpunaisin, kerrotuin kukin heinäkuusta lokakuuhun, kukinta on erittäin runsasta. Korkeus 80-130 cm. Sietää hyvin sadetta vahvojen varsien ansiosta. Tyydyttävä talvenkestävyys.
Peace tunnetaan nimellä Rauhanruusu tai Gloria Dei. Talvenkestävyys hyvä. Peace kukkii kevyesti tuoksuvin punertavankeltaisin kukin heinäkuun lopusta lokakuuhun saakka. Korkeus 80-100 cm.
Ingrid Bergman avaa sametinpunaiset suuret kukkansa heinäkuussa ja kukinta jatkuu syksyyn saakka. Tuoksu on kevyt ja hieno. Talvenkestävyys ei ole kovin hyvä, mutta hyvällä talvisuojauksella kukka säilyy pakkasten yli.
Astrid Lindgren kukkii heinäkuusta lokakuuhun runsaasti suurin, vaaleanpunaisin lievästi kerrotuin kukin. Tuoksu on heikko. Varsin kestävä talvenkestävyys. Korkeus 60-100 cm.

MAANPEITERUUSUJA
Maanpeiteruusuiksi kutsutaan matalia rennosti ja tiheästi kasvavia pensas- tai ryhmäruusuja. Nimitys on aika uusi ja siksi ei kovin yhtenäinen vielä. Jotkut lajit saadaan pysymään matalina ja lamoavina ainoastaan leikkaamalla.
The Fairy ei oikeastaan kuulu maanpeiteruusuihin mutta sitä käytetään sen tavoin leikkaamalla. Fairy kukkii pienin, kerrotuin, vaaleanpunaisin kukin. Kukinta alkaa myöhään heinäkuussa, on runsas ja kestää kauan. Talvenkestävyys aika hyvä. Korkeus 60-80 cm. Mustalaikkutauti vaivaa joskus tätä lajiketta.
Sommerwind on risteytys The Fairy lajikeesta. Kukkii heikosti tuoksuvin, ripsureunaisin, vaaleanpunaisin kukin keskikesästä lokakuuhun saakka. Korkeus 40-50 cm. Kasvutapa on pensastava, leveä ja tuuhea, sopii siis hyvin maanpeitoksi. Leikkaamalla saadaan vielä tuuheammaksi.
Swany on matala (30-50 cm.) leveä ja helppohoitoinen maanpeiteruusu. Kukkii keskikesällä valkoisin kukin, kukinta uusiutuu. Hyvä talvenkestävyys.
Mirato on hyvin talvenkestävä erinomainen maanpeiteruusu. Kukkii runsaasti vaaleanpunaisin kukin. Korkeus 30-50 cm.
Bonica kukkii lähes koko kesän vaalean punaisin kerrotuin kukin. Kukkineet kukat kannattaa leikata pois niin kukinta uusiutuu koko ajan. Pensas on tasainen, tiheä ja terve. Korkeus 40-60 cm.


Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit