Etusivu >Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit

Kesäkukkia pihalle ja parvekkeelle

Suomalaiset ostavat vuosittain kesäkukkia pihoilleen ja parvekkeilleen n. 250 miljoonan markan edestä. Suurin osa kesäkukista ostetaan toukokuun aikana.
Kauppapuutarhaliiton mukaan puutarhat kasvattivat viime kesänä 43 miljoonaa kesäkukkaa. Tänä kesänä on luvassa jopa 45 miljoonaa kukkaa!

Suosituimmat kesäkukat ovat orvokit, petuniat, samettiruusut, lobeliat ja pelargoniat. 

Muitakin vaihtoehtoja kannattaa kokeilla. Amppeleihin, parvekelaatikoihin ja kukkapenkkeihin löytyy joka vuosi uutuuksia, entisiä suosikkeja ja vanhoja muunnoksia. 

Orvokkilajeja löytyy jopa yli sata erilaista ja pelargonioita vielä enemmän.

Amppelikasvien suosio kasvaa
Suomalaiset ostavat noin 1,4 amppelikasvia tänä kesänä. Myydyimmät amppelikasvit ovat riippapelargoniat, petuniat ja tutut lobelöiat. seuraavaksi myydyimmät ovat amppelileijonankita ja -soilikki, lumihiutale, torenia ja verbeenat. 

Voit laittaa myös hyötykasveja amppeliin, esim. syötävää persiljaa, timjamia, salviaa ym. 

Kokeilisitko vaikka seuraavia?:
Naamiokukka
pienilehtinen, sirokukkainen, nopeakasvuinen, sopii amppeliin tai ruukkuun. Menestyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Kärsii tuulesta ja sateesta, on myös hallanarka.

Amppelirusokki
Muistuttaa verbenaa, mutta amppelirusokki löytyy keltakukkaisena. Helppohoitoinen, vanhoja kukkia ei tarvitse nyppiä. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.

Amppelisoilikki
Siro, pienikukkainen varjoisan paikan kukka. Kukkii sinisin (lilansinisin?) pienin kukin koko kesän. Ei kestä tuulta eikä sadetta. Talvehtii sisällä. 

Keltakosmoskukka
Helppohoitoinen, sietää sadetta ja tuulta. Muistuttaa samettikukkaa. Käytetään usein julkisissa istutuksissa.

Keijunmekko
Kesäköynnös, joka sopii myös amppeliin. Voi kasvattaa jopa puolitoistametrisiä versoja. Viihtyy lämpimässä suojaisassa paikassa, vaatii tasaisen kosteuden. Kaunis kukinto.

Torenia
Uudehko amppelikasvi. Sinikukkainen, vahvakasvuinen, ei siedä sadetta. Runsas kastelu ja lannoitus. 

Vihreätä kesäkukkaistutuksiin
Nepeta, viihtyy myös paahteessa

Hopeakäpälä, kestää pientä pakkasta

Värinokkonen
Isotalvio

Yksivuotiset uutuudet

Orvokki
Oranssin väristä orvokkia 'Penny Orange' on ollut jo saatavilla parina kesänä, mutta täksi kesäksi sitä on saatavilla paremmin, onhan väri muodissa!

Tämän tulokkaan sanotaan kestävän enemmän paahdetta, eikä se ole kylmänarka (orvokit kestävät yleensä pienen pakkasen). 

Ahkeraliisa
Uutuus 'Candy'- ryhmä tuottaa aikaisia, tiiviskasvuisia ja suurikukkaisia taimia. Lajikkeesta löytyy perinteisiä värejä ja uutuutena on mm. oransseja ja lohenpunaisia sävyjä. 

Punakosmoskukka 
on ollut kauan suosittu mutta tutun vaaleanpunaisen kukan rinnalle on tullut myös valkoisia ja tummanpunaisia lajikkeita. Uutta on myös matalakasvuiset 'Sonata'-lajikkeet sekä 'Sea Shells' jolla on valkoisen, vaaleanpunaisen ja punaisen sävyiset torvimaiset laitakukat. 

Tupakka 
Uutuutena entisen valkoisen ja punaisen tupakan lisäksi on tänä kesänä saatavilla myös vihreänkeltaista 'Limegreen'-lajiketta. Uutena ryhmänä löytyy 'Saratoga' jonka lajikkeet ovat matala- ja tiiviskasvuisia. Värit vaihtelevat tummanpunaisesta ja vaaleanvihreästä valkoiseen.

Alkuun


Etusivu >Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit