Etusivu >Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit

Kärhöt

Kärhöt suomalaisessa puutarhassa
Kärhöt ovat saaneet hyvän jalansijan Suomen puutarhoissa. Vaikka meidän kesä on lyhyt se suosii kärhöjen kasvua, jotka kasvavat jopa pari metriä kuukaudessa.

Kasvupaikka
Köynnöskasvit kuten myös kärhöt mielletään istutettavaksi seunustoille mutta niitä voi hyvinkin istuttaa myös muualle puutarhaan kiipeilemään tai peittämään maata. Seunustalla ei muutenkaan ole hyvät talvehtimismahdollisuudet kärhöille ja paikka on usein kuiva ja varjoisa. Routaeristyksetkin haittaavat kärhöjen viihtymistä.
Maan tulisi olla multava, ravinteikas, hyvin vettä läpäisevä. Kasvualustan pinnalle, kuten köynnöksen tyvellekin, kasataan hiekkaa. Istutussyvyys:Taimipaakun yläreuna noin 10 cm mullan alle.
Puiden ja pensaiden seuralaiseksi kiipeilemään sopii hyvin alppikärhöt, jalokärhöt (loistokärhöt) sekä viinikärhöt ja kiinankärhöt.
Puusta tehty puutarhaa ympäröivä aita saa elävyyttä kun sen vierustalle istuttaa kärhöjä.
Kärhöt peittävät maan nopeasti ja ovat hyviä kiipeilemään esim. vaikeasti hoidettavissa rinteissä. Maanpeitteeksi sopii hyvin esim. pensaskärhö. Kärhöt pääsevät myös hyvin esille kun ne istutetaan muiden köynnöskasvien kanssa samaan paikkaan. Useat köynnökset kukkivat lyhyen ajan tai niiden kukintaa ei juuri huomaa, näin kärhöjen kukinta tuo enemmän loistoa köynnöskasvien joukkoon.
Kärhön voi laittaa myös isoon ruukkuun vaikka parvekkeelle. Ruukkuun tulee mahtua ainakin 10 litraa multaa jotta kärhö viihtyisi. Talveksi ne istutetaan maahan tai viedään kellariin.

Kärhöjen hoito
Kärhöt tarvitsevat runsaasti vettä ja typpipitoista lannoitetta koko kasvukauden ajan. Mitä enemmän paikka on auringossa sitä enemmän kärhöt tarvitsevat vettä.
Muista suojata kärhön juuristoalue jollakin pienellä varjostavalla kasvilla.

Jalokärhöt (Clematis-hybridit)
Jalokärhöjä nimitetään myös loistokärhöiksi (Clematis laguninosa). Suurikukkaiset jalokärhöt kukkivat heinä-lokakuussa. Lajikkeita on erivärisiä.
Jalokärhöt viihtyvät voimakkaassa mullassa, lämpimässä paikassa. Ne tulee suojata talveksi kuivilla lehdillä. Juurenniskan eteen olisi hyvä istuttaa matalia "suojakasveja". Jalokärhöt viihtyvät sekä puolivarjossa että auringossa. Korkeus: 2-4,5 metriä. Vyöhyke vaihtelee: I-III. Lajikkeita: Mme le Coultre, valkea kukka (3-4,5 m, I-II), Ville de Lyon, karmiininpunaiset kukat, keltaiset heteet, (2-3,5 m, I-II), Jackmanii, sinivioletti kukka, (3-4,5 m, I-III), Nelly Moser kaksivärinen vaalean-tummanpunainen raitainen, (3-4 m, I-II), The President, tummanvioletti kukka, (2,5-3,5 m, I-II), Miss Bateman valkea kukka (3-4 m, I-II)

Alppikärhöt (Clematis alpina)
Kukkivat aikaisin (kesäkuun alussa Etelä-Suomessa) nuokkuvin kukin, syksyllä kukat muuttuvat kauniiksi höyhenmäisiksi hedelmystöiksi, jotka koristavat köynnöstä yli talven Peittävä lehdistö. Viihtyvät sekä auringossa että varjossa.
Punakukkainen Ruby (I-III), Sinikukkainen Pamela Jackman (I-IV) Korkeus: 1-4 metriä. Vyöhyke : I-IV (vaihtelevasti).

Kiinankärhö (Clematis tangutica)
Kestävä kärhölajike. Kukkii kesäkuusta lähtien pitkään, kukat kellertäviä, kukat muuttuvat näyttäviksi siemenhahtuviksi. Ei tuuliselle paikalle. Viihtyy sekä auringossa että varjossa. Korkeus: 2-3 metriä. Vyöhyke : I-V .

Viinikärhöt (Clematis viticella)
Kukkii sinivioletein nuokkuvin kukin heinäkuusta syksyyn saakka. Tummanvihreä lehdistö. Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Korkeus 4-5 m. Vyöhyke I-III.

Alkuun


Etusivu >Puutarha >Puutarhanhoito >Puutarhakasvit