Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha

Valkosipulin kasvatus

Aiheita valkosipulista

Tietoa valkosipulista

Valkosipuli (Allium Sativum)
Valkosipuli lienee sipulikunnan lääkinnällisin edustaja. Valkosipuli sisältää eteeristä sipuliöljyä, jossa on rikkiyhdisteitä mm. alliinia. Valkosipuli on erittäin desinfioiva. Sitä käytetään hengitystiekatarrin ja suolistotautien hoidossa. Valkosipuli alentaa verenpainetta, laukaisee kouristuksia, lisää sapen eritystä, laajentaa verisuonia ja alentaa veren kolesterolia sekä virkistää verenkiertoa.
100 grammaa valkosipulia sisältää:
energiaa 158 kcal
vettä 59 g
rasvaa 0,5 g
proteiinia 6,4 g
hiilihydraatteja 31,5 g
C-vitamiinia 31 mg
kalsiumia 181 mg
kaliumia 400 mg
rautaa 1,7 mg

Mihin valkosipulia voi käyttää
Ruoanvalmistuksessa: herkkukurkkujen, hunajan ja smetanan kanssa sellaisenaan... popcorneihin, jäätelöön ja kaikkeen mahdolliseen muuhun tältä väliltä.
Kehonhoitoon: finneihin, huimaukseen, hiustenlähtöön, mustelmiin, spitaaliin, mielenvikaisuuteen, lihavuuteen, vesikauhuun ja hammassärkyyn...

Tavallisen valkosipulin kasvatus
Tavallinen valkosipuli vaatii pitkän kasvuajan kehittyäkseen täysikokoiseksi. Pohjois-Suomessa kannattaa esikasvattaa taimet.
Valkosipulin kynnet erotellaan emosipulista juuri ennen istutusta. Vain suurimmat ja terveet kynnet kannattaa käyttää lisäykseen.
Jotta sipulit kehittyisivät, tarvitsevat kynnet kylmäkäsittelyn, niitä pidetään 1-2 kuukautta 0-10 asteen lämpötilassa, esim jääkaapissa.
Kynnet työnnetään 3-5 cm potteihin melkein pohjaan, n. 5-7 cm syvyyteen. Suoraan ulos istuttaessa kynnet laitetaan 15cm syvyyteen. Taimikasvatus kestää 2-3 viikkoa.
Valkosipulin kasvatuksessa kannattaa käyttää kotimaisia kantoja jotka ovat sopeutuneet meidän oloihin ja ovat viljelyvarmoja.

Talvivalkosipuli
Talvivalkosipuli on nimensä mukaan talven maassa. Se istutetaan syksyllä niin että se ehtii juurtua ennen talven tuloa. Talvivalkosipuli on kaksivuotinen, istutettu kynsi kasvattaa kukkavarren, nupun ja kukan. Kukka on syksyllä täynnä itusilmuja ja ne kerätään sipulien korjuun yhteydessä talteen. Itujen annetaan kuivahtaa ja ne istutetaan parin viikon kuluttua uudelleen hajaistutuksena 3-5 cm syvyyteen. Seuraavana syksynä itusilmuista kehittyneet taimet nostetaan ja istutetaan uudelleen hyvään maahan nyt syvempään n. 10-15cm ja harvempaan.
Talvivalkosipulista saa siis lisäysmateriaalia kasvin ylä ja alaosasta. Jos et halua lisätä sipulia itusilmuista leikkaa pois kukkavarret, koska ne veropttavat jonkinverran maanalaisen sipulin kasvua.
Talvivalkosipuli kasvaa kookkaammaksi kuin perinteiset kotimaiset kannat. Niihin kasvaa 3-8 kynttä ja maku on vahvempi.
Kasvatusneuvoja:
Talvivalkosipulia kannattaa kasvattaa hyväkuntoisessa maassa. Perunakuokalla saa hyvän vaon ja vaon pohjalle kannattaa levittää kompostia. Istukassipulit erotellaan kynsiksi ja asetellaan vaon pohjalle n. 20 cm. välein, 15 cm syvyyteen. Vako peitellään kompostilla maan pinnan tasalle. Aikaisin keväällä, heti lumien sulattua sipulin versot putkahtavat esille.
Lannoitus kasvukauden aikana:
Laimennetu lantavesi tai nokkosvesi sekä tuore ruohosilppu ovat hyviä lannoitteita valkosipuleille. Ruohosilppu katteena pidättäää myös kosteutta paremmin maassa. Kuivakausina valkosipuleja tulisi kastella.
Lannoitusta ei pidä antaa heinäkuun puolenvälin jälkeen. Syyskuussa lehtien kellastuessa, sipulit nostetaan varovasti esim. talikolla. Multa karistellaan varovasti pois ja sipulit viedään kuivumaan aurinkoisen paikkaan muutamaksi päiväksi. Tämän jälkeen varistellaan loput mullat pois ja niput siirretään edelleen kuivumaan pimeään paikkaa. Sipuliniput siirretään lopulliseen varastoon 2-3 viikon huolellisen kuivauksen jälkeen.
Sipuleille jotka istutetaan samana syksynä uudelleen riittää n. kahden viikon kuivatus.

Alkuun


Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha