Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha

Tiesitkö aronioista?

Aroniapensaat 
Aronianmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiiniä ja erilaisia kivenäisaineita mm. jodia. Marjoja on käytetty lääkekasvina mm. verenpainetautia vastaan. Marjat ovat myös runsas pektiini-, sokeri- ja happopitoisia. 
Aronianmarjat soveltuvat siksi hyvin käytettäväksi toisten marjojenja hedelmien (erityisesti omenoiden) kanssa. Nicehousen keittiöstä löydät aronia-reseptejä.
Kaikilla aroniapensailla on punainen syysväritys.
Kasvupaikaksi tulisi valita aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Aroniat kukkivat valkoisin kukin. Pensaat kasvavat n. 150-200 cm korkeiksi.

Mustamarja-aronia (aronia melanocarpa)
on kotoisin Venäjältä. Siellä sitä on viljelty jo vuosikymmeniä. Jalostuksen avulla siitä on saatu runsas satoisiaja isomarjaisia lajikkeita. Maku muistuttaa hiukan pihlajanmarjaa, joten alussa sitä kutsuttiin mustapihlajaksi. Punainen syysväritys.

Marja-aronia (aronia mitschurinii Viking)
Sisältää 25 gramma sokeria ja 5-10 grammaa happoja /marjakilo.
Tuulenkestävä ja terve pensas.

Koristearonia (aronia prunifolia)
Sopii hyvin esim. pensasaidanteeksi. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Kukkii valkoisin kukin. Kasvaa n. 150-200 cm korkeaksi.

"Burka"
Sorbusaucuparia x (Sorbus aria (L.) Crantz x Aronia arbutifolia (L.) Pers.)
"Burka"on kotipihlajan ja alppisorbaronian risteytys, jonka I. W. Mitschurin tekivuonna 1918. 'Burka'n marjat ovat Mitschurinin (1950) mukaan punaruskeita, makeita ja noin kaksi kertaa kotipihlajan marjoja suurempia. Pensaasta tulee matalakasvuinen puu tai pensas.
Lähde "Burka": http://www.uku.fi/~paasisal/pilaburk.htm

Lisätietoa aronioiden tarkoista ravintopitoisuuksista saa Kuopion yliopistolta, jossa niitä tutkitaan.