Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha

Kesäkurpitsan kasvatus

Kurpitsoja löytyy monen sorttisia, kesäkurpitsoja, talvikurpitsoja, jättikurpitsoja ym. Kesäkurpitsa on yleensä pitkänomainen ja ohutkuorinen, muistuttaa kurkkua joidenkin mielestä. Kesäkurpitsaa syödään eniten kesällä.

Aloittelijan vinkit:
Avomaalla kasvatetut kurpitsat vaativat esikasvatusta. Etelä-Suomessa ehkä ei, mutta ainakin Keski- ja Pohjois-Suomessa. Esikasvatusaika on noin kolme viikkoa. Taimet kannattaa istuttaa ulos kesäkuun alussa kun hallanvaara on ohi. Taimet täytyy sopeuttaa ulkona olemiseen noin viikon ajan, päiväksi ulos ja yöksi sisälle.
Voit tietysti ostaa myös esikasvatettuja taimia taimimyymälästä tai torilta.
Ihan kohtalaisen sadon onnistut kasvattamaan jo muutamalla taimella mutta pöytyksen onnistumiseen taimia olisi hyvä olla useampi.

Hyvät kasvuolosuhteet - suuri sato
Kurpitsat viihtyvät lämmössä. Maksimilämpötila on kuitenkin alle 25 astetta. Jos säät ovat viileät kannattaa käyttää harsoa, tehdä penkistä kohopenkki tai kasvattaa kurpitsat kompostikasan päällä (lähes loppuunpalanut!). Suojaisa ja lämmin kasvimaakin on ihan hyvä kurpitsan kasvatuspaikka.
Kurpitsat viihtyvät ravinteikkaassa mullassa. Lisää kompostimultaa tai yleislannoitteita ja uutta multaa. Älä anna kaikkea lannoitetta kerralla. Liiallinen typpilannoitus tuottaa liikaa hedekukkia.

Lämpöpenkin teko
Kurpitsa viihtyy erinomaisesti lämpöpenkissä.
Rakenna lämpöpenkki oljista ja kompostimullasta tai lisää olkien joukkoon karjanlantaa tai kanankakkarakeita. Hiekka on myös hyvä osa-aines tähän penkkiin.
Kaiva ensin n. 30-40 senttiä syvä oja ja täytä se edellä mainituilla täytteillä. Kohotettu osa koostuu mullasta. Penkki kastellaan hyvin ja ainesten lahoamisesta alkaa syntyä lämpöä.
Kohopenkin koko on n. metrin levyinen ja korkeutta saa olla ainakin 30 senttiä. Tässä kohopenkissä kurpitsat viihtyvät taatusti!

Kukinta ja pölytys
Kurpitsa tekee hede- ja emikukkia. Pölytyksestä hoitavat hyönteiset. Voit varmistaa pölytyksen tupsuttelemalla pensselillä kukkia ristiinrastiin.
Emikukissa on keltaisten terälehtien alla paksumpi osa, josta hedelmä kehittyy.
Emi- ja hedekukkien määrä vaihtelee riippuen lämpötiloista ja veden saannista. Emikukkia on eniten viileään aikaan. Myös liika emikukkien määrä heikentää satoa. Satoa kannattaakin kerätä säännöllisesti kun satokausi alkaa. Älä anna kurpitsojen kasvaa liian suuriksi.
Muista kastella uudet taimet hyvin ja myös kuivakausina kurpitsat vaativat paljon vettä. Kastele kurpitsat iltapäivällä niin ne ehtivät ottaa kosteutta ennen yötä ja maa ei jää yöksi liian märäksi.

Alkuun


Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha