Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha

Tomaatin viljelyvinkkejä

Tomaatti - Vuoden vihannes 2002

Tomaatin kasvatus
Tomaatti on lämpöä vaativa kasvi. Lämpimillä kasvupaikoilla tomaattia voidaan viljellä esimerkiksi talojen eteläseinustoilla, mutta varmistettu kasvupaikka on kasvihuone, erityisesti viileinä kesinä. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Liian lämpimässä hedelmöittyminen vaikeutuu tai estyy kokonaan.

Esikasvatus
Siemenluetteloista voit löytää tomaatinsiemeniä. Voit tilata niitä suoraa Internetistä tai tilata luettelon. Tomaattien lajike-esittelyn perusteella löydät ehkä juuri sinulle sopivan lajin tai kaksikin?
Tomaatin siemenet kannattaa kylvää n. 8 viikkoa ennen taimien ulos tai kasvihuoneeseen siirtämistä. Ulos siirrettävät taimet soi siis kylvää huhtikuun alussa.
Käytä kylvömultaa, se ei kuivuliikaa eikä ole liian tiivistä. Kylvä kaksi siementä/ruukku. Siemenet itävät parhaiten 25 asteen lämpötilassa. Kun siemenet ovat itäneet siirrä ruukut viileämpään paikkaan, n. 18 asteeseen. Paikan tulee olla myös valoisa. Kouliminen tapahtuu nyt kun pari lehteä on ilmestynyt taimiin: siirrä paremmin kehittynyt taimi suurempaan ruukkuun ja heitä kehnompi taimi pois.

Esikasvatettujen taimien hoito
Taimia voi lannoittaa kevyesti taimikasvatuksen aikana. Taimet tulisi myös tukea kukkakepeillä. Tarkista taimet joka päivä etteivät ne kärsi kuivuudesta. Tomaatin taimet tarvitsevat aika paljon vettä, mutta eivät siedä liikaa märkyyttäkään.
Karaise taimet ennen kuin siirrät ne lopullisesti ulos. Karaiseminen= taimet ovat päivisin ulkona ja öisin sisällä.

Kasvatusvinkkejä
Suojele ulosistutettuja taimia aluksi hallaharsolla jos yöt ovat viileitä. Kasvihuoneessakin voi tulla kylmä jos halla yllättää.
Ns. runkotomaateista poistetaan lehden ja varren välistä kasvavat pienet sivuversot, "varkaat". Pensastomaateista näitä sivuversoja ei saa poistaa!
Runkotomaateista katkaistaan myös latva kun hedelmää tuottavia terttuja on kehittynyt 4-6 kappaletta.

Hiekkaviljely
Tomaatit pitävät hiekkaviljelystä. Hiekkaviljely on hyvin luontoystävällien viljelymenetelmä. Hiekkaa ja nurmikon leikkuusilppua kerätään penkiksi kerroksittain. Seuraavana kesänä penkkiin voi jo istuttaa tomaatin taimet. Hiekkaviljelyä voi käyttää myös kasvimaalla.

Epämuodostuneita tomaatteja
Jos on sateinen kesä tomaatit tahtovat halkeilla. Syynä on liian kostea ilma, hedelmiin kertyy korkea nestejännitys ja kuori halkeilee. Hedelmiin ilmestyvät ulokkeet ja epämuodostumat johtuvat usein viileydestä joko kukinnan aikana tai heti sen jälkeen. Taimikasvatuksen aikainen matala lämpötila tuottaa myös epämuodostuneita hedelmiä.

Alkuun


Etusivu >Puutarha >Hyötypuutarha