Etusivu> Puutarha >Hyötypuutarha >Kasvihuone

Aloittelijan vinkit 

Hanki kasvihuoneeseen seinäkalenteri tai muistivihko!

Kasvualusta Lämpötila Lannoitus Kastelu Tuuletus Pölytys

Valitse valoisa paikka kasvihuoneellesi. 
Valitse valoisa paikka. Kasvihuoneesi tarvitsee aamuaurinkoa ja ilta-aurinkoa. Kevyt varjo iltapäivällä ei ole haitaksi.

Kasvualusta 
Turve on hyvä kasvualusta. Mutta tärkeintä on että multa on puhdasta, ilmavaa ja rikkaruohotonta. 20 sentin paksuinen kasvualusta on sopiva. Penkin on hyvä olla seinän vierustalla ja keskellä kulkuväylä joka on soralla tai päällystetty laatoilla tai puuritilöillä.

Kasvualusta on hyvä vaihtaa usein, sopiva väli on joka toinen vuosi. Vaihdon voi myös jakaa niin että toinen puoli kasvihuoneesta vaihdetaan ensimmäisenä keväänä ja toinen  puoli seuraavana keväänä. 

Hiekkaviljely on tullut myös kasvihuoneisiin. Kokemukset ovat hyvät ja sato runsasta. Hiekkaviljely on hyvin luontoystävällien viljelymenetelmä. Hiekkaa ja nurmikon leikkuusilppua kerätään penkiksi kerroksittain. Seuraavana kesänä penkkiin voi jo istuttaa esim. tomaatin taimet. Heikkaviljelyä voi käyttää myös kasvimaalla.

Lämpö kasvihuoneessa  
Kasvihuoneen kasvit tarvitsevat lämpöä. Keväällä ja syksyllä joudut ehkä lämmittämään kasvihuonetta. Varsinkin syksyn hallaöinä päivällä kerääntynyt lämpö pitäisi saada pysymään kasvihuoneessa. Kasvihuoneen voi peittää ressulla kun hallayö uhkaa, myös ulkotulet ja kynttilät lämmittävät. Tomaatit vaativat esimerkiksi +15 asteen lämmön. Kurkkun ja tomaatin paras kasvulämpö on 18-20 astetta. Kasvualustan alle voi myös asentaa lämpökaapeleita jotka lämmittävät maan keväällä ja kasvun saa käyntiiin nopeammin. 

Hyvä hankinta on minimi-maksimilämpömittari.

Alkuun

Lannoitus kasvihuoneessa 
Hiekkapenkissä kasvatetut hedelmät ja vihannekset eivät kaipaa lisälannoitusta mutta penkin joutuu uusimaan joka kesä. 

Kasvihuoneessa kasvu on kiihkeää ja kasvit tarvitsevat runsaasti voimaa, paljon enemmän kuin avomaalla. Kasvuturpeesta tehty kasvualusta peruslannoitetaan (turve voi myös olla valmiiksi lannoitettua ja kalkittua)  ja kesän kuluessa tehdään hoitolannoitusta. 

Jos kasvualustaan on lisätty karjanlantaa tai muita hidasliukoisia lannoitteita hoitolannoitusta kannattaa siirtää tai jättää kokonaan pois.

Lisälannoitteen voi myös levittää kasteluveden mukana. Liika lannoitus ei ole hyväksi taimille eikä sadolle.

Elokuun puolivälin jälkeen lannoitus lopetetaan.

Kastelu 
Kasvukauden ollessa parhaimmillaan kasvit kuluttavat hyvin runsaasti vettä. Satoa kantava kurkkukasvusto käyttää jopa 15 litraa vettä päivässä!

Aurinkoisina päivinä kastelusta on huolehdittava joka päivä. Sateisena kautena  ei tarvita kastelua. Lämmin tai haalea vesi on parasta, kylmä vesi shokkihoitoa kasvihuoneen kasveille. 

Syksyllä on syytä tarkkailla että liika kosteus ei saa aikaan sienitauteja.

Kasvia ei kannata suohkuttaa enää kello 16 jälkeen. 

Tuuletus ja varjostus 
Kasvihuoneen lämpöä voi säädellä tuulettamalla. Alkukesällä riittää tuuletus keskikesällä voi myös joutua varjostamaan kasvihuonetta jos kuumimpana aikana ei ole luonnollista varjoa kasvihuoneessa. 

Sijoita lämpömittari kasvihuoneeseen jotta voit tarkkailla lämpötilaa.

25 astetta on maksimi lämpötila kasvihuoneessa. Tomaatin taimet kärsivät yli 28 asteen lämmöstä. 

Pölytys 
Osa kasvihuoneen kasveista tulee pölyttää käsin, osa taas ei vaadi pölytystä.

Kukkivat tomaatintaimet on syytä ravistella niin että kukan siitepöly putoaa kukan emin luotille.

Paprika, munakoiso ja maissi on hyvä pölyttää.

Melonin pölytystä varten irrotetaan hedekukka ja siitä otetaan pois terälehdet. Hedekukalla töpötetään  pulleaa emikukan keskustaa.

Kurkku on erikoinen siitä että avomaankurkku vaatii pölytyksen mutta kasvihuonekurkkua ei saa pölyttää vaan siitä pitää poistaa hedekukat kerätään mieluummin pois.Osa kasvihuonekurkun lajeista ei tuota ollenkaan hedekukkia. 

Kasvihuoneen vuosi 
Ongelmia kasvihuoneessa?
Kasvihuoneen hankinta ja teko

Alkuun


Etusivu> Puutarha >Hyötypuutarha >Kasvihuone