Etusivu>Puutarha>Huonekasvit

Varjossa viihtyviä huonekasveja

Varjossa viihtyviä huonekasveja on aika vähän, puolivarjossa enemmän.
Muista että varjossa viihtyvät kasvit kuluttavat vähemmmän vettä, joten niitä kannattaa kastella niukemmin. Suurin osa varjossa viihtyvistä kasveista ei kuki, vaan on pelkkiä "viherkasveja". Varjossa viihtyviä kukkivia kausikukkia kylläkin löytyy.
Varjoisalla pohjoisikkunalla tai esim. portaikossa viihtyy
kultaköynnös, kuningaskissus, kääpiököynnösviikuna, muratti, murattiaralia, rönsylilja, kodinonni, anopinkieli, flamingonkukka ja laikkuvehka.

Kultaköynnös
Kultaköynnös viihtyy sekä valoisassa että varjossa. Sen lehdet ovat kirjavammat valoisassa kasvupaikassa. Lämpötila huoneessa ei saa laskea alle 16 astetta.
Pitää niukasta kastelusta. Voidaan leikata alas jos ränsistyy. Vanhemmat lehdet kellastuvat luonnollisesti, eikä kerro välttämättä että kasvi voisi huonosti. Kultaköynnöstä voi lisätä pistokkaasta jossa on kaksi lehteä.
Toimii myös vihersuodattimena.

Kuningaskissus  
Kuningaskissus viihtyy sekä seinällä että amppelissa. Multa pidetään kosteahkona, ei märkänä. Pitää kesäisin suihkuttelusta. Voidaan uudelleen istuttaa 2-3 vuoden välein. Taimia voidaan latvoa jotta kasvi tuuhentuu.

Kääpiököynnösviikuna  
Kääpiököynnösviikuna toisellla nimellään vesifiikus viihtyy kosteassa ja on kova kiipeilemään tai levittymään. Viihtyy seinällä ja amppelissa.
Ulkomuodoltaan lehdet ovat ohuet, kiiltävät ja sydämenmuotoiset.
Pitää suihkuttelusta. Kastelua vähennetään talvikautena. Voidaan lisätä taivukkaista.
Toimii myös vihersuodattimena.

Muratti  
Muratteja on useita eri lajeja. Varjossa viihtyvät parhaiten vihreälehtiset lajit.
Muratti viihtyy viileässä (talvella 12-16 astetta) tai kohtuullisen lämpimässä ja ilmavassa paikassa. Multa pidetään melko kosteana kasvukauden aikana, talvella kastelua vähennetään. Jos muratti tiputtaa lehtiä ja ränsistyy sitä voidaan leikata.
Toimii myös vihersuodattimena.

Murattiaralia  
Murattiaralia on aralian ja muratin risteymä. Murattiaralia kasvaa kapeana ja pystysuorana, joten sitä kannattaa latvoa jos haluaa siitä tuuheamman. Vihreälehtiset lajikkeet viihtyvät varjossa parhaiten.
Sietää huoneenlämpöä paremmin talvisin kuin tavalliset muratit. Hoito-ohjeet muuten samatkun muratilla.

Anopinkieli  
Anopinkieli viihtyy varjoisassakin paikassa. Multa tulisi olla enemmän kuivahko kuin kostea. Uudelleen istutus on ajankohtaista kun ruukku on täyttynyt juurista. Ruukun tulisi olla matala ja leveä, mullan hiekkapitoista. Hyvin helppohoitoinen.
Toimii myös vihersuodattimena.

Rönsylilja  
Rönsyliljat viihtyvät hyvin vaihtelevissa lämpötiloissa, 12-22 astetta. Kostea multa ja suihkuttelu kasvukautena edistää runsasta kasvua. Ruukku tulee olla suuri ja leveä.
Rönsyliljat tulevat toimeen pelkällä keinovalollakin jos valaistus on tarpeeksi tehokasta. Lisäys juurruttamalla rönsytaimia. Hyvin sopeutuva kasvi.
Toimii myös vihersuodattimena.

Kodinonni  
Kodinonni kasvaa riippuen joten sopii myös amppeliin. Huoneenlämpö saa talvellla laskea jopa 5 asteeseen. Kastellaan aluslautasen kautta, lehdet eivät saa olla märkänä. Tasainen kosteus.
Keskeltä kaljuuntunut kasvi on tullut yli-ikäiseksi ja voidaan käyttää lisäämiseen. Lisätään pistokkaista (nippu latvaversoja) istutetaan turvepitoiseen multaan.

Flamingonkukka  
Flamingonkukkien ylälehdet mielletään kukiksi. Ne voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Viihtyy kesäisin itä- tai länsi-ikkunalla. Talvella vieläkin varjoisammalla paikalla kunhan huoneilma ei ole liian kuiva. Kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä. Suositellaan talveksi lepoaikaa noin 16 asteen lämmössä. Lisätään sivuversoista ja jakamalla juurakkoa. Multa tulee olla ilmavaa, esim. turvesekoitetta.

Laikkuvehka  
Laikkuvehkat viihtyvät tosi hyvin varjossa (puolivarjossakin) ja kasvavat rehevästi. Älä anna laikkuvehkan kuivahtaa koskaan kokonaan sillä sen lehdenkärjet ruskistuvat heti. Ei siedä suoraa aurigonpaahdetta. Laikkuvehkasta kannattaa poistaa kukat koska ne vievät kasvilta vain voimaa.

Varjossa viihtyvät kukkivat kausikukat  
Ahkeraliisa
Monia lajikkeita. Vaatii tasaisen kosteuden, kukkii vähemmän varjossa.
Paavalinkukka
Saintpaulia, ei kestä vettä lehdillään. Monia värimuunnoksia. Lämpötila 18-24 astetta.
Soilikki
Kukkii keväästä syksyyn, eri värimuunnoksia. Viihtyy parhaiten 20-25 asteen lämmössä. Soilikit eivät kestä suihkuttelua.Tasainen kosteus.
Tulilatva
Viihtyy puolivarjossa. Monivuotinen, leikataan kukinnan jälkeen ja annetaan levätä. Varovainen kastelu, ei siedä märkyyttä.
Ruukkukrysanteemi.
Vaatii tasaisen kosteuden. Kukinnan jälkeinen jatkokasvatus ei kannata.

Alkuun


Etusivu>Puutarha>Huonekasvit