Etusivu>Puutarha >Ajankohtaista

Siili puutarhassa


Jos puutarhasi läpi piipertää siili voit olla varma siitä ettei se asu kovin kaukana. Siili asustaa mielellään talvet lehtikasassa. Talvihorroksessa siili on loka-huhtikuun välisen ajan. Kaupunkien puutarhat ovat siilille liian siistejä, ne eivät löydä talvehtimispaikkoja hyvinhoidetuista puutarhoista. Siiliä voi auttaa löytämään talvehtimispaikan rakentamalla sille oman "mökin" kovalevystä. Mökki tulisi olla noin puolimetriä leveä ja syvä. Korkeudeksi riitttää vähemmän. Oviaukoksi riittää n. 15 X 15 senttiä mentävä aukko. Mökki on hyvä sisustaa kuivilla heinillä ja lehdillä. Pohjaa mökki ei tarvitse mutta sijoita se niin että vesi ei jää seisomaan sen alle. Rauhallinen paikka, jossa ei liikuta paljon on paras.


Siilin ruokailu
Siili ei oikeastaan tarvitse ruokintaa mutta loppukesällä sitä voi ruokkia jotta se selviäisi paremmin talvesta. Siili kehittää rasvakerrosta talvihorroksen ajaksi. Jos ruokit siiliä kesällä se jää varmemmin talvehtimaan pihallesi.
Siili on hyönteissyöjä. Se syö lieroja, kovakuoriaisia, hyönteisiä, toukkia ym. Ruuaksi kelpaa myös hiiret ja myyrät. Jos ruokit siiliä voit tarjota sille puhdasta vettä, tuoretta kalaa, hedelmiä, viljatuotteita. Älä anna siilille maitoa, siilen poikaset juovat maitoa emolta, muuten siili ei tarvitse maitoa. Siili kärsii laktoosiintoleranssista eli siltä puuttuu elimistöstä laktoosia hajottava entsyymi laktaasi.

Siilien lisääntyminen
Siili herää huhti- toukokuun vaihteessa. Suurikokoisemmat koiraat lähtevät kosiskelemaan naaraita. Siilit eivät perusta pariskuntia vaan parittelevat miten sattuu. Siileillä on omat paritteluriittinsä. Naaras saattaa vetäytyä pyöreäksi piikikkääksi palloksi, mutta tämä ei lannista koirasta. Lopussa naaras antaa periksi ja antaa koiraan kiivetä selkäänsä.
Siilinpoikaset syntyvät juhannuksen jälkeen. Poikasia on 3-5 ja ne ovat syntyissään piikittömiä, sokeita punanahkoja. Piikit tulevat kylläkin esille melkein heti syntymän jälkeen.


    Etusivu>Puutarha >Ajankohtaista