Matkailu

Etusivu>Matkailu>Matkakertomuksia

YLÖS, ALAS SKOTLANTIA

Matkalla ylämaahan
Lähdimme mieheni kanssa Skotlantiin uudenvuoden viettoon talvella -98. Matkamme alkoi Manchesterista, josta hyppäsimme joululiikenteen ruuhkauttamaan bussiin. Ensimmäisenä etappinamme oli Glasgow. Neljän ja puolen tunnin matka sujui rattoisasti double deccerin yläkerrassa maisemia katsellen ja syöden. Iloksemme bussissa myytiin kaikenlaista naposteltavaa.

Glasgow´ssa vaihdoimme autoa jatkaaksemme "ylämaan" pääkaupunkiin Invernessiin. Tunnelma autossa oli vähän kuin Savoon mennessä. Noin puolentoista tunnin ajon jälkeen kuski pysäytti auton pimeälle tielle ja ilmoitti, että pidetään tupakkatauko.

Säkkipimeässä saavuimme Invernessiin. Heti ensimmäisenä istahdimme Station Pubiin, jossa vallitsi kotoisen suomalainen tunnelma. Kaksi sammunutta setää nuokkuivat omissa pöydissään. Illusion rikkoi vain oluen halpa hinta. Kahdeksan tunnin matkasta uupuneina otimme taksin Inverness Millburn Youth Hosteliin. Heitimme kamat sisään yllättävän tasokkaaseen majapaikkaamme ja lähdimme metsästämään päivän ensimmäistä lämmintä ateriaa.

Loch Nessin ympäri seitsemässä tunnissa
Seuraavana aamuna säntäsimme tourist i:hin ja ilmoittauduimme mukaan retkelle Loch Nessin ympäri. Pakkauduimme pikkubussiin kansainvälisen turistijoukkion keralla. Heti alkumatkasta meiltä otettiin luulot pois Loch Nessin hirviön suhteen. Muutaman kilometrin matkalla pysähdyimme sekä virallisessa Loch Nessin hirviö näyttelyssä, että alkuperäisessä Loch Nessin hirviö näyttelyssä. Molemmissa paikoissa hotelli - ravintola - krääsämyymälää vartioi orvon näköinen muovihirviö.

Retken antoisampi osuus oli vasta alkamassa. Romanttista mielikuvitusta kutkuttavia kohteita olivat keskiaikaiset linnanrauniot, kivisillat ja Fort Augustus Abbey, jota ympäröivään herttaiseen kylään jäimme lounastamaan. Paluu matkalla pysähdyimme ostamaan tuliaisia 200 vuotta vanhan tartanompelimon myymälästä. Kankaat ja erilaiset villaneuleet olivat houkuttavia ja laadukkaita. Ja se näkyi myös hinnassa. Mukaamme tarttui tartanista valmistettu solmio ja skotlantilaisen ruuan keittokirja. Retken paras nähtävyys oli mielestäni luonto ja ihmiset. Uskomaton Loch Nessin järvi, ympäröivät maisemat ja sää olosuhteet, jotka saattoivat vaihtua viiden minuutin sisällä äärimmäisyydestä toiseen. Jotenkin aloin pohtia, onko joka maassa lappi? Inverness voisi olla britteinsaarten Sodankylä.

Uusivuosi Glasgow´ssa
Uudenvuoden aattona saavuimme Glasgow´hun. Paikallinen maanalainen lempinimeltään Clock Work Orange helpotti kaupungilla liikkumista. Eksyminen oli mahdotonta, sillä rata on ympyrän muotoinen ja merkitty karttoihin selkeällä oranssilla rinkulalla. Glasgow gallery of modern art on hyvä turistikohde keskellä kaupunkia. Juoksimme läpi museon, joka oli juuri sopivan kokoinen. Näyttelyt olivat hyvin rakennettuja, viihdyttäviä ja kiinnostavia. Lähistöllä sijaitsi myös Sharmanka Kinetic Gallery, jossa esitettiin kuuleman mukaan villejä performansseja lauantaisin ja sunnuntaisin.

Uudenvuoden juhlinnan aloitimme Glasgown vanhimmasta pubista 1700 luvulta peräisin olevasta Scotiasta. Hieman ennen puolta yötä siirryimme kulman taakse Clutha Vaults´iin. Clutha Vaults
ja Scotia ovat "kaksoskapakoita" joiden asiakkaat seilaavat edestakaisin pubien välillä. Clutha Vaults´issa meille selvisi, että pahin loukkaus, jonka voi skotille sanoa, on kutsua häntä britiksi. Selvisimme nolosta tilanteesta skotlantilaisen sivistyksen ansiosta. Loukattu kapakka tuttavuutemme kutsui meitä loppu illan ryssiksi. (Aye, ruski!) Pubien sulkeuduttua päädyimme jatkamaan iltaa uskomattoman vieraanvaraisissa kotibileissä. Tarzanin sanavarastolla englanniksi keskusteleva mieheni viihtyi juhlissa pikkutunneille ja todisti, että jalkapallo on kansainvälinen kieli.

Välietappina Edinburgh
Paluumatkalla Manchesteriin poikkesimme vielä Skotlannin pääkaupungissa Edinbughissa. Koko kaupunki linnoineen ja kilttipukuisine säkkipillin soittajineen on nähtävyys. Edinburghissa on myös paljon tunnettuja tapahtumia mm. elokuussa järjestettävät kansainväliset teatterifestivaalit ja uudenvuoden bileet, jotka televisioidaan koko saarivaltakuntaan.

Lyhykäiseltä Skotlannin matkalta jäi ihanat muistot. Kilttiin pukeutuneet miehet ja säkkipillimusiikki, viskit ja haggis, lampaat ja karvaiset lehmät, golf ja linnanrauniot ja ennen kaikkea se murre.

Alkuun

Etusivu>Matkailu>Matkakertomuksia