Etusivu>Lemmikit>Koirat>Koirarodut

Mäyräkoirat

Mäyräkoiria on yhteensä yhdeksää eri tyyppiä, eri karvanlaatujen ja koiran koon yhdistelminä. Mäyräkoirilla on kolme karvanlaatua: karkea-, lyhyt- ja pitkäkarvainen, ja kolme kokoa: nomraali, kääpiö ja kaniini. 

Mäyräkoiria on alunperin käytetty pääasiassa luolametsästykseen, mutta myös riistan ajamiseen ja haavoittuneen riistaeläimen jäljittämiseen. Mäyräkoiran luonne on epäilemättä kehittynyt juuri käyttötarkoituksensa vuoksi. Vaikka mäyräkoira on viehättävä seurakoira ja se viihtyy yhtä hyvin kaupungissa kuin maalla, on mäyräkoira kuitenkin pienin ja monipuolisin metsästyskoiraroduista ja sellaisena sen tuleekin säilyä. 

Kaikki mäyräkoiran erikoispiirteet, jotka rotua tuntemattomien mielestä saattavat olla huvittavia ja epäsuhtaisia, ovat tavattoman tarkoituksenmukaisia kun tiedämme, että mäyräkoira on alunperin kehitetty luolametsästystä varten. Lyhyet jalat, pitkä runko, vahva kuono ja purenta sekä sitkeys ja peräänantamaton rohkeus ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita mäyrän ja ketun luolametsästyksessä tarvitaan. 
 

Mäyräkoiralla on voimakas persoona

Mäyräkoiran persoonalliseen luonteeseen kuuluu myös tavaton vastakohtaisuus - toisaalta ylevä rauhallisuus, toisaalta tulinen räjähtäväisyys. Tällä tavoin ystävämme yhä uudelleen saattaa hämmästyttää meitä, sillä juuri kun ehkä vähiten sitä odotamme, saattaa se osoittaa mitä suurinta rauhallisuutta - suorastaan halveksivaa ylenkatsetta, aivan kuin sanoen: luulitko tosiaankin, että olisin tuosta kiinnostunut. Tulinen räjähtävyys taas ilmenee tosipaikan tullen, etenkin silloin kun mäyräkoira on oikeassa elementissään luolametsästyksen parissa. 

Kukaan ei voi olla koiransa orja, ja itsepäisyys sekä tottelemattomuus ovat usein omistajan omaa syytä, sillä mäyräkoira vaatii omistajaltaan loppumatonta loogisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Mäyräkoira pitää ikuisesti kiinni kerran saavuttamistaan oikeuksista ja mikäli näitä siltä yritetään viedä, kokee se ylpeytensä loukatun. Silloin saamme nähdä tuon paljon puhuvan, loukkaantuneen, moittivan katseen - siten kuin ainoastaan mäyräkoira osaa. Mäyräkoira ei siedä pakkoa ja tämä kannattaa pitää mielessä alusta lähtien. Koiralle on tehtävä pennusta pitäen selväksi mikä on sallittua ja mikä ei, sekä pyrkiä toteuttamaan tämä siten, että mäyräkoira voi toimia iloisesti ja vapaaehtoisesti. Mäyräkoirankin voi pakottaa, mutta samalla se menettää osan mäyräkoiramaisuuttansa.

Alkuun

Etusivu>Lemmikit>Koirat>Koirarodut