Etusivu>Lemmikit>Koirat

Koiran koulutus

Koiran koulutus aloitetaan pentuna heti, kun se tulee taloon. Myös vanha koira oppii uusia temppuja, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa. Kouluta koiraasi kohtuudella, koiraa koulutetaan sen koko elämän ajan, mutta ei koskaan paljoa kerralla. Varsinkin pennun koulutuksessa on tärkeää, ettei sitä väsytetä siihen. Pentua on myös syytä palkita aina, koska nuori pentu kyllästyy hyvin äkkiä, jos se ei saa kiitosta. Muista kiittämisessä kuitenkin kohtuus.

Useilla pennuilla saattaa olla huonoja tapoja, eikä näihin tapoihin kiinnitä edes huomiota ennenkuin koiraa kasvaa aikuiseksi ja tavat alkavat olla jo suurempia ongelmia. Kiinnitä huomio koiran käyttäytymisessä seuraaviin asioihin jyrsiminen, pöydästä kerjääminen, ihmisiä vasten hyppiminen, hihnassa vetäminen. Tämän osion lopusta löydät lisäksi muita ohjeita.

Jyrsiminen

Yritä välttää tilanteita, joissa koira saattaisi alkaa jyrsimään vääriä paikkoja. Muista, että pentu tekee kaiken uteliaisuudesta, se ei välttämättä ymmärrä tehneensä mitään väärää. Pennut tarvitsevat myös jotain mitä purra, jotta hampaiden puhkeaminen helpottuisi. Jos pentu jyrsii paikkoja sano sille "Ei" ja anna sille sen jälkeen puruluu, jotta se unohtaisi kiellettyjen paikkojen pureskelun. Aikuisella koiralla jyrsiminen johtuu yleensä siitä, että koira on jätetty liian pitkäksi aikaa yksin tai et kiinnitä siihen huomiota. Se saattaa pureskella huonekaluja, repiä kaiken hajalleen tms. Jos jätät koiran yksin kotiin, anna sille tekemistä, piilota vaikkapa sille makupaloja, anna pari luuta, jätä radio päälle tms.

Pöydästä kerjääminen

Koira ei osaa kerjätä ruokaa pöydästä vaan se kerjää alkuun huomiota. Jos ei halua koiransa kerjäävän pöydästä, siihen ei pidä kiinnittää edes huomiota.

Ihmisiä vasten hyppiminen

Pentu tervehtii emoaan ja pyytää siltä ruokaa hyppimällä sitä vasten ja nuoleskelemalla sen suuta. Pennulle on siis luonnollista käyttäytyä näin. Pentu kannattaa kuitenkin opettaa siihen, että ihmisiä vasten ei hypitä, koska aikuisen koiran tapana se varmasti on monen mielestä erittäin epämiellyttävää. Kokeile kyykistyä aina, kun tulet jostain ja pentu alkaa riemuissaan hyppiä. Jos pentu hyppii sinua vasten, kiellät sitä. Kun se taas on maassa kaikilla neljällä jalallaan, kehu sitä.

Hihnassa vetäminen

Jotkut pennut saattavat vetää hihnassa. Hihnan vetäminen tuntuu erityisen epämiellyttävältä, jos koira on suurikokoinen. Kuitenkin juuri isojen koirien, kuten tanskandogin, kanssa pitää pärjätä ulkona, joten hihnassa vetämisestä olisi syytä päästä eroon.

Pennun koulutuksessa ehkä paras tapa opettaa se olemaan vetämättä on, että pennun vetäessä pysähdytään ja odotetaan niin kauan, kunnes pentu palaa luokse ihmetellen, miksi ei liikutakaan eteenpäin. Sen jälkeen jatketaan matkaa, kunnes koira alkaa taas vetää, jolloin pysähdytään ja odotetaan. Sama toistetaan aina, näin koira oppii ajan myötä, että hihnan pysyessä löysällä mennään myös eteenpäin.

Muita ohjeita

Koira on myös erittäin tärkeä opettaa seisomaan paikallaan harjauksen ja pesun ajan, istumaan kynsien leikkuun ajan ja näyttelyjä varten myös seisomaan paikallaan.

Eläinlääkärissä käynnin ja näyttelyiden takia on tärkeää, että koira totutetaan siihen, että vieras ihminen voi tutkia sen hampaita ja rakennetta.

Koiralle olisi hyväksi myös opettaa sitä tottelemaan joitain käskyjä, kuten istuminen, luoksetulo, hihnassa kulkeminen, seisominen, maahanmeno, vapaana seuraaminen, oikealle, vasemmalle, vapaa, irti, noutaminen, hyppääminen, etsiminen ja pysähtyminen on hyödyllinen vaikkapa jos koira ryntää autotielle. Kaikista tärkeintä on, että koira ymmärtää mitä EI tarkoittaa.

 

Alkuun

Etusivu>Lemmikit>Koirat