Etusivu>Lemmikit>Jyrsijät

Fretti

Hankinta Häkki  Ruokinta Käsittely Hoito

Fretti ei ole jyrsijä (vaikka se täällä Jyrsijät-osiossa esitelläänkin!). Se kuuluu näätäeläimiin (kärppä, minkki, lumikko, näätä). Frettejä luullaan usein villieläimiksi. Tosiasiassa ne ovat jo tuhansien vuosien ajan olleet kesytettyjä koti- ja metsästyseläimiä. Fretti kesytettiin alunperin kanien ja pienten jyrsijöiden pyytäjäksi ja sitä kautta siitä on muodostunut suosittu lemmikkieläin. Sen ruumiinmuoto (pitkulainen ruumis, lyhyet jalat) on sopeutunut ahtautumaan ahtaisiin paikkoihin, minkä vuoksi sitä käytettiin häätämään pikkueläimet koloistaan. Nykyään fretti on unohtanut lähes kaikki luonnolliset metsästäjän vaistonsa. Se saattaa kyllä metsästää ja ajaa takaa hiiriä ja rottia, mutta se ei osaa metsästää elääkseen.

Fretit sopivat lemmikeiksi kerrostaloon, koska ne ovat hiljaisia eivätkä tarvitse paljoa tilaa. Fretit nukkuvat päivisin melko paljon ja ovat aktiivisimmillaan iltaisin. Ne on rokotettava vuosittain penikkatautia vastaan, myös raivotautirokote on suositeltava.Yksi frettien haittapuolista on näätäeläimille tyypillinen haju. Toinen haittapuoli  on niiden halu kaivautua huonekalujen (esim. sohvan) sisälle. Fretit elävät 8-10-vuotiaiksi.

Hankinta

Frettejä voi pitää joko yksin, parina tai pienessä ryhmässä. Naaraat ovat uroksia pienempiä. Niitä ei ainakaan vielä ole kovin usein myytävänä eläinkaupoissa, mutta Suomessa on jo muutamia frettien kasvattajia ja lehdissä on paljon myytävänä vanhempia frettejä. Niistä on jalostettu useita eri värimuunnoksia. Yleisimpiä niistä ovat soopeli, valkoinen ja kaneli. Fretit ovat luovutusikäisiä aikaisintaan kahdeksan viikon iässä.

Häkki

Fretti tarvitsee suuren häkin. Minimikoko yhdelle tai kahdelle fretille on 60x100x60cm. Häkkiin tulisi sijoittaa ruoka- ja juomakuppi, pesäkoppi  ja vessalaatikko. Kupit tulee kiinnittää häkin seinään. 
Alusiksi häkkiin kannattaa laittaa vanhoja pyyhkeitä tai muita kankaanpalasia. Vessalaatikko laitetaan häkin nurkkaan. Olisi paras, jos fretille saisi hankittua pinta-alaltaan suuren kaksikerroksisen häkin. Sille voi laittaa häkkiin ajanvietteeksi vaikkapa riippumaton tai tunneleita. Fretit tarvitsevat myös paljon leluja viihtyäkseen. Vessapaperirullat eivät ole niille sopivia leluja, koska frettejä on kuollut tukehtumalla rullan pahviputkeen. Eläinkaupoissa myytävät kissanlelut ovat niille sopivia leluja.

                                                                       Sivun alkuun

Ruokinta

Fretit ovat täysin lihansyöjiä. Eläinrasvat ja valkuaisaineet ovat niille tärkeitä ravintoaineita. Freteille suositellaankin korkealuokkaisia kissanpentujen kuivaruokia, koska niissä on paljon proteiinia. Saatavilla on kuitenkin myös varta vasten freteille tarkoitettuja kuivaruokia ja niillä ruokkiminen olisikin ehkä parasta. Koiranruoat eivät sovi freteille! Fretin on saatava ravinnostaan tauriinia. Ruoka ei saa sisältää kalaa. Maitotuotteet saattavat aiheuttaa ripulia. Vesi on vaihdettava päivittäin. Katso tarkempia ohjeita fretin ruokinnasta esim. tältä sivulta: Frettinetti

Käsittely

Frettiä nostettaessa on tuettava sen koko ruumista. Koska sillä on raskaampi peräpää, etupäästä roikottaminen rasittaa sen selkärankaa ja saattaa aiheuttaa vakavia vammoja. Paras tapa nostaa frettiä on pitää sitä toisella kädellä etujalkojen alta ja tukea toisella kädellä nostoa takapäästä.

Hoito

Freteille voi opettaa paljon asioita, vaikka ne oppivatkin melko hitaasti. Ne kannattaa silti opettaa wc-astialle. Niitä on pidettävä mahdollisimman paljon vapaana asunnossa. Niitä on kuitenkin vahdittava silloin herkeämättä, koska ne ovat erittäin kekseliäitä ja saattavat tehdä kaikenlaista tuhoa, kun silmä välttää. Kaikki pienet raotkin on peitettävä, ettei fretti pääse kaivautumaan niihin. Aikuinen fretti saattaa kaivautua jopa 5cm:n koloon.

Fretit saattavat syödä kaikkea, mitä ne löytävät lattioilta, joten niille vaaralliset tavarat on pidettävä niiden ulottumattomissa. Myös sähköjohdot on laitettava sen ulottumattomiin. Ne ovat hyviä kiipeilijöitä ja osaavat hypätä yllättävän korkealle. Fretit saattavat tehdä reiän sänkyyn tai sohvaan ja kaivautua sinne, jolloin ne voivat jäädä jousen väliin tai joku saattaa istua niiden päälle. Ne saattavat myös syödä sohvan sisuksia, jotka voivat tukkia niiden suolen. 

Frettejä voi ulkoiluttaa valjaissa. Niitä ei kannata päästää ulkona vapaaksi, koska ne ovat niin vikkeliä, ettei niitä saa kiinni. Valjaat on laitettava tarpeeksi kireälle, ettei fretti pääse kiemurtelemaan niistä irti, mutta on pidettävä huoli, että se pystyy hengittämään. Fretin kynnet pitää leikata parin viikon välein. Kaikki fretit tulisi steriloida 6-8 kk:n ikäisinä. Flunssa saattaa tarttua ihmiseltä frettiin, siksi sitä ei kannata käsitellä flunssaisena. Niillä ei saisi olla mitään leluja tms., joissa on sinkkiä, koska fretit saavat niistä herkästi myrkytyksen.

Lähteet: internet: Liaani, Frettinetti

Alkuun

Etusivu>Lemmikit>Jyrsijät