7.3 Vauvan itku - koliikki

Kaikista Suomen vastasyntyneistä noin 13 % :lla on vaikea koliikki. Silloin vauva itkee yli kolme tuntia päivässä vähintään kolmena päivänä viikossa vähintään kolmen viikon ajan. Lievää koliikkia esiintyy 30 %:lla vauvoista. Koliikki-itku ajoittuu useimmiten iltaan tai yöhön, mutta jotkut vauvat itkeskelevät koko ajan. Koliikki-itku on erilaista kuin nälkäitku, jonka äiti oppii nopeasti tunnistamaan.

Koliikin syitä

Täsmällistä syytä koliikkiin ei tiedetä, mutta sen epäillään johtuvan useista eri syistä. Yksi selitys perustuu suoliston ja koko ruoansulatusjärjestelmän kehittymättömyyteen.

Yhdeksi syyksi on arveltu myös sappirakon kouristelua ja sapen riittämätöntä eritystä. Taustalla saattavat olla vieraat rasvat, joita vauva saa D-vitamiinitipoista, lehmänmaidosta sekä epäsuorasti äidinmaidon välityksellä.

Koliikin hoito

Kun vauva on itkuinen, levoton tai nukkuu rauhattomasti, häntä on hyvä hoitaa ikään kuin hänellä olisi koliikki. Koliikkivauvan hoitoon kannattaa tehdä hoitosuunnitelma, joka koostuu päivittäisestä vauvahieronnasta vauvan rytmiin soveltuen ja lämpimästä kylvystä. Vauvahieronta perustuu fil.tri Ruth Ricen kehittämään tekniikkaan. Vauvahieronta kehitettiin ensisijaisesti keskosia varten, mutta se on osoittautunut arvokkaaksi ja hyödylliseksi myös muille lapsille. Vauvahieronnan on Suomeen tuonut Ensi- ja turvakotien liitto, jotka antavat lisätietoja ja opastusta vauvahieronnasta ja sylihoidosta.


Linkkejä:

A. Vogelin Terveydenhoitouutiset:
Itkettääkö koliikki vauvaa?
www.terveydenhoitouutiset.fi/lehti998/art4.htm

My way on päiväkirjanomainen kertomus siitä kuinka pienestä vauvasta kasvaa iso tyttö.
- kokemuksia koliikista ja sen hoidosta
www.pcuf.fi/~lotta/minun.kasvukipu.paivakirja.html#koliikki

Tietoa vauvahieronnasta ja koliikista
http://great.fi/~tiinamyl/kolik.htm

Tulosta tämä sivu
Tulosta luku 7

77.2
7.4