Keittiö

Etusivu>Keittiö>Reseptit >Kreetalainen keittokirja>Herkulliset reseptit

line

Makumuistoja Kreetalta

TERVEELLISTÄ RUOKAA

Kreetalainen perinteinen ruoka on herkullista, mutta myös erittäin terveellistä. Tämä perustuu monivuotiseen tutkimukseen, joka aloitettiin jo 60-luvulla nimellä: Seven Countries Study. Suomessa tämä tutkimus tunnetaan Pohjois-Karjala-projektina, jonka tulokset ovat olleet meille suomalaisille synkkää kertomaa sydän- ja verisuonitautien osalta. Kreetalla asia on täysin päinvastoin.
Tutkimustulosten perusteella on ravinnon vaikutus kiistatta osoitettu merkittävimmäksi tekijäksi terveydentilaan. Kreetalla ovat sydän- ja verisuonitaudit harvinaisia, kun taas meillä yleisiä. Myös syöpäsairauksia todettiin olevan kreetalaisilla vähemmän kuin muilla. Heidän havaittiin myös elävän pidempään. Vuonna 1991, kun tehtiin välitutkimus siihen osallistuneiden kesken, todettiin kreetalaisista olevan maailman menossa vielä mukana 50 prosenttia, kun suomalaisista ei ollut elossa enää ketään!
oliivi
Miten ruokavaliot eroavat näissä kahdessa ääripään tapauksessa? Meidän suomalaisten perinteinen ruoka sisältää paljon maitotaloustuotteita, eläinrasvoja, lihaa ja vähän kasviksia, mikä luonnollisesti on johtunut meidän maantieteellisen sijaintimme asettamista ilmastollisista syistä. Perinneruoka Kreetalla sisältää runsaasti kasviksia, papuja, pähkinöitä, yrttejä, hedelmiä, täysjyväleipää sekä ravintorasvana oliiviöljyä ja jonkin verran kalaa. Eläinrasvoja kuin myös lihaa sekä maitotaloustuotteita (esim. lehmänmaitoa, kermaa ja keltaisia juustoja) nautitaan erittäin niukasti.

Ateriaan on kuulunut perinteisesti myös lasi viiniä. Kahvia juodaan vähän, sen sijaan nautitaan terveellistä yrttiteetä.
kamomilla

Kukapa ei olisi kuullut suomalaismiehen, kun hänen lautaselleen on ilmestynyt kasviksia, toteavan, ettei mies rehuilla elä! Mutta kreetalainenpa elää ja elääkin paremmin!

Tutustutaanpa vähän tarkemmin tähän terveelliseen ruokavalioon. Kasvikset (mukaan lukien pavut, pähkinät ja yrtit sekä hedelmät) sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Maitoa ei juoda ja muutenkin sen kulutus on vähäistä lukuun ottamatta vuohenmaitoa, josta valmistetaan jugurttia ja juustoa (mm. feta). Mistä sitten saadaan kalsiumia? Monet, varsinkin vihreät kasvikset ja pähkinät sekä sesaminsiemenet sisältävät kiinteässä hyvin imeytyvässä muodossa tarvittavan määrän kalsiumia. Edellä mainittujen ruoka-aineiden lisäksi myös viljatuotteiden merkitys on suuri. Erityisesti suositaan kokojyväleipää. Lihansyönti on vähäistä: korkeintaan kerran viikossa. Sen osuus ruokavaliossa on noin 10 prosenttia. Liha on yleensä lammasta tai kanaa. Kalaa syödään jonkin verran ja se on hyvä alfalinoleenihappolähde kuten oliiviöljy, joka on ilmeisesti koko kreetalaisen ruokavalion terveellisyyden "avain".

kannuOliiviöljyn osuus on kreetalaisessa ruokavaliossa huikea: 80 g henkeä kohti päivässä. Tämä nimenomaan Kreetalla, sillä manner-Kreikka jää ehkä noin kolmannekseen tästä ja kuitenkin sielläkin syödään terveellisesti (ja voidaan huomattavasti paremmin) verrattuna meidän eläinrasvapohjaiseen ruokakulttuuriimme. Oliiviöljyn ylivoimaisuus perustuu moniin seikkoihin. Ensiksikin se on nektariöljy ja siksi se sisältää runsaasti enemmän kuin siemenöljyt kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Ne sietävät hapettumista ja vähentävät LDL-kolestrolia vähentämättä kuitenkaan HDL-kolestrolia. Tämä puolestaan suojaa verisuonia kalkkeutumiselta. (Siemenöljyissä on monityydyttämättömien rasvahappojen määrä korkea, nämä härskiintyvät tuottaen LDL-kolestrolin hapettuneita muotoja ja ylihappoisuutta. Myös margariinit sisältävät haitallisia yhdisteitä.) Oliiviöljy sisältää suuret määrät andioksidantteja, jotka suojaavat verisuonten kalkkeutumiselta kuin myös syöpäsairauksilta. Oliiviöljyn rasvahappojen koostumus on sama kuin äidinmaidon! Nämä seikat ilmenevät Kreetan yliopiston ennaltaehkäisevän lääketieteen ja dietologian laitoksen professorin Antonis Kafatosin tutkimusryhmän tuloksista.

Edellä kerrotun lisäksi ranskalaiset tiedemiehet tekivät 1991-1996 vertailututkimuksen kreetalaisen ruokavalion ja erityisdieetin kesken henkilöillä, joiden olosuhteet olivat kutakuinkin samantyyppiset. Jokainen ryhmään osallistuja oli saanut yhden sydänkohtauksen. Tulos oli huikea kreetalaisen perinteisen ruokavalion terveellisyydestä. Koska tämä ruokavalio sisältää runsaasti alfalinoleeneja, tutkijat tulivat toteamukseen sen ylivoimaisuudesta jopa suhteessa muihin terveysdieetteihin.
oliivit

Oliiviöljy kertatyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta paitsi suojelee sydäntä, suojaa syövältä niin edistää uusien solujen muodostumista. Se auttaa allergioissa ja pitää ihon muutenkin hyvänä. Luuston ja hermoston kehitykselle siitä on apua. Se suojelee myös osteoporoosilta ja ehkäisee sokeritaudin syntyä. Kaikkineen kreetalainen ruokavalio on erittäin sopiva diabeetikoille.
Tutkimustulosten perusteella kreetalaista ruokaa ovat päätyneet suosittelemaan myös Euroopan komission ravitsemus- ja terveysasiantuntijat terveellisen ruokavalion perustaksi.

Oliiviöljy soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon. Oliiviöljyn maku on ollut joillekin este käytön aloittamiselle. Makuun kuitenkin tottuu nopeasti. Oliiviöljyjä on monen makuisia. Kreetalaisen oliiviöljyn maku on mieto ja pehmeä. (Lisää oliiviöljystä Kreetan herkut-sivulla sekä käyttövinkkejä.)

Alkuun

RAKKAUTTA ENSI MAISTAMALLA! kamomilla

Hämmästykseni ja iloni oli suuri, kun 1996 luin lehdestä ranskalaistutkimuksesta ja sen myötä myös muista: kuinka oikeaan olinkaan omissa päätelmissäni osunut! Minun kohdalla kaikki alkoi jo 1980-luvulla matkustaessani ensimmäisen kerran Kreikkaan.
Olin miettinyt valmiiksi, mikä olisi se ruokalaji, jota ensimmäiseksi haluan maistaa. Viininlehtikääryleet! Olin kuullut niitä kehuttavan ja lukenut niistä. Sattumalta valitsin ensimmäisen Kreikanmatkani kohteeksi Kreetan-saaren.
Mutta palataanpa tuohon ensivisiittiin. Olin saapunut hotelliin myöhään illalla. Seuraavana päivänä lounasaikaan menin hotellin läheiseen tavernaan. Tarjoilija toi tilaukseni mukaan lautasellisen viininlehtikääryleitä eteeni. Se oli rakkautta ensi maistamalla: todellinen makuelämys! Sen viikon aikana maistelin kaikki muutkin herkut tsatsikista musakaan ja makeisiin baklavaleivoksiin. Opin aloittamaan ruokailun lautasellisella kyläsalaattia, joka nykyään kuuluu jo suomalaiseenkin salaattivalikoimaan ravintoloissa ja einestiskeillä enemmän ja vähemmän onnistuneina versioina.
tomaatit

Matkan jälkeen meillä oli pöydässä osaksi aidoista Kreetan antimista valmistamaani kyläsalaattia, sillä tärkeimmät matkatuomiseni olivat oliiviöljyä, oliiveja sekä fetaa. Luonnollisesti feta loppui ensimmäisenä, eikä nuo muutkaan pitkälle riittäneet. Kaupoista en onnistunut löytämään vielä silloin näitä kreikkalaisia tuotteita (saati kreetalaisia). No, ne korvattiin vastaavilla talven yli kesään asti. Seuraavina vuosina perheeni matkalaukut painoivat oliiviöljy- ja oliivipurkeista. Kiinnostus kreetalaiseen ruokaan syveni ja tuotavien herkkujenkin valikoima kasvoi. Sen lisäksi, että laukut painoivat, ne täyttyivät nyt mausteista (jotka onneksi olivat kevyitä). Jo muutaman vuoden ajan on Suomessakin saanut kreikkalaisia tuotteita. Parin vuoden ajan jopa kreetalaiset herkut ovat olleet saatavillamme (1996 aloitettiin kreetalaisten ruoka-aineiden tuonti ja keväällä 1998 avattiin Tampereella Kreetan ruokakeskus).
yrtti Salaateista puheen ollen, huomatkaa, ettei kreetalainen salaattipöytään kuulu sellaisia salaatteja, joihin olisi lisätty makkaraa, lihaa, kanaa tai kalaa. Salaatit koostuvat vihanneksista ja kastike on oliiviöljypohjainen.
Palataan vielä viininlehtikääryleisiin. Meillä on ollut saatavilla hyvin varustetuissa elintarvikeliikkeissä jo pitkään viininlehtiä ja aivan mainioita valmiita kääryleitä säilykkeenä. Ainahan ei ehdi itse valmistaa kääryleitä. Niiden tekeminen sinänsä ei ole vaikeaa, mutta aikaa vievää. Huom. mainittakoon tässä, että kun käytät valmiita säilykeviininlehtikääryleitä, kuumenna ne ensin liemessään (kaada sisältö astiaan ja lämmitä, mikä käy kätevästi mikrossa) ja anna sitten jäähtyä (voi syödä myös lämpiminä). Näin ne tulevat maukkaammiksi. Liemi luonnollisesti nautitaan leivällä pyyhkäisten.
sitruunat

Miten noudattamani kreetalaispohjainen ruokavalio on vaikuttanut minuun? Hyvin! Flunssa sairastan harvoin ja ennen usein kärsimäni migreeni on lähes häipynyt.
Aluksi hämmästyin Kreetan matkalla myös sitä, miksi vatsani voi niin hyvin ja laktoosi-intoleranssin oireita ei esiinny. Mutta tämä ruokahan ei sisällä laktoosia juuri lainkaan. Lähes huoletta voi syödä kaikkia ruokia, eikä tarvitse koko ajan kysellä laktoosittomien ruokien perään.
Kasviksista ja manteleista sekä pähkinöistä saan kalsiumin hyvässä muodossa. Vatsa on tasapainossa muutenkin kasvisten ja kokojyväviljan ansiosta. Vitamiineja saan hyvin. Syön jonkin verran kalaa, mutta en lihaa. Sen pois jättäminen on vienyt myös suurelta osin säryt. Oliiviöljyä käytän runsaasti!
Perinteinen kreetalainen ruoka ei lihota. On kuitenkin syytä muistaa, että Kreetalla ihmiset kävelevät paljon. Oikea ravinto ja liikunta kulkevat käsikädessä.

Kreetalainen ruoka on konstailematonta. Meillä yhdistetään surutta paljon erilaisia ruoka-aineita, jotka eivät välttämättä ravinto-opillisesti sovi yhteen. Kreetalla kaikki on perinteisesti tehty kuin luonnostaan oikeassa balanssissa. Tässä tarkoitan lähinnä ruoan happo- ja emästasapainoa, joka hyvinvoinnin kannalta olisi myös otettava huomioon. Tässä suhteessa viininlehtikääryleet ovat ihanteellinen ruoka. Kreetalainen ruoka on kokonaisuus, jossa eri raaka-aineet nivoutuvat keskenään terveellisesti yhteen.
oliivi oliivi

Kreetan herkut sivulla käyn läpi joitakin olennaisia ruoka-aineita ja ruokia. (Suosittelen sen lukemista ensin alusta loppuun kokonaisuutena, sillä niin monet niistä liittyvät toisiinsa, etten ole voinut joka kohdassa tuoda kaikkia yhdistelmämahdollisuuksia esiin.)

Anna-Liisa Heleniemi Olen myös koonnut omaksi sivukseen muutaman reseptin, joista toivon olevan apua retkellä kreetalaiseen makumaailmaan. Nämä ovat vuosien varrella kokeilemiani reseptejä, jotka ovat saaneet varmasti omia vivahteita, mutta kuitenkin kreetalaisessa hengessä niillä periaatteilla ja perusaineilla, joilla Kreetalla ruokaa valmistetaan.

Alkuun

KALI ÓREKSI - Hyvää ruokahalua!

Terveellistä ruokaa  Kreetan herkut  Reseptihaku  Linkit  Etusivulle
© Anna-Liisa Heleniemi 1999 line

Etusivu>Keittiö>Reseptit>Kreetalainen keittokirja>Herkulliset reseptit