Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito

Tietoa lannoitteista

Nicehousen auttaa sinua valitsemaan oikeat lannoitteet kasveillesi ja  puutarhaasi.

Sopiva lannoitus
Lannoitus on erittäin tärkeä asia puutarhanhoidossa. Heikko kasvu, värien puute, huono tai pois jäänyt kukinta, sekä sadon pienuus johtuu usein ravinteiden puutteesta. Tärkeää on lannoittaa kohtuullisesti, siis noudata lannoitepakkausten ohjeita. 

Kasviravinteet
Kasviravinteita on useita:

Pääravinteet (makroravinteet) ovat alkuaineita joita kasvit tarvitsevat määrällisesti eniten (typpi, kalium, fosfori, rikki, kalsium ja magnesium)

Hivenravinteet (mikroravinteet) ovat tärkeitä ravinteita joita kasvit tarvitsevat määrällisesti vähemmän (magnaani, rauta, kupari, kloori, boori ja sinkki) 

Koska kannattaa lannoittaa?

Peruslannoitus
Kun perustat uuttaa kasvimaata, nurmikkoa, kukkapenkkiä tai istutat uuden puun, sinun tulee tehdä peruslannoitus. Multaan sekoitetaan pitkävaikutteisia hitaasti liukeneviä eloperäisiä lannoitteita esim. PK-lannosta jossa on vain vähän typpeä. 

Kevätlannoitus
Kevätlannoitus tehdään pihan siistimisen jälkeen kosteaan maahan, nurmikolle ja istutuksille. Kasvimaan lannoitus käy kätevästi mullan harauksen yhteydessä, sillä silloin ravinteet sekoittuvat pintamultaan. Kasvimaalla voit käyttää myös kompostimultaa tai ruohosilppua, joista maa saa paljon ravinteita.

Hoitolannoitus
Hoitolannoitus on vain tarpeen jos kasvit näyttävät sitä tarvitsevan. Nurmikko on kauniin vihreä jos annat sille lisälannoituksen juhannuksen tienoilla, mutta muista että maan tulee olla kostea jos lannoitat rakeisilla lannoitteilla!

Syyslannoitus
Elo-syyskuussa on aika valmistella kasvit talven tuloa kestämään. Fosfori ja kaliumpitoiset lannoitteet parantavat kasvien talvenkestävyyttä ja edistävät silmujen ja kukkien kehitystä seuraavaksi kesäksi. 

Miten levitän lannoitteet?
Älä levitä lannoitteita käsin, ne ovat haitallisia ihmisiholle. Käytä käsineitä ja kumpparit jalassa suojaavat vaatteitasi. 

Varmista että lannoite leviää tasaisesti, levitä kaikki kasautumat.

Puut kannattaisi lannoittaa pienien reikien kautta 20-30 senttin syvyydestä, koska nurmikko puun ympärillä ottaa voiman pintaan levitetyistä ravinteista.

Luonnon lannoitteet

Karjanlanta
Älä käytä raakaa lantaa. Siitä on haittaa  kasveille. Lanta täytyy aina valmistautua ennen käyttöä. 

Valmista kompostoitunutta lantaa levitetään n. 0,5-1 kuutiometriä aarille, sen vaikutus kestää kauan n. 3-4 vuotta. 

Kananlanta
on erittäin typpipitoista käytetään vähemmän kuin karjanlantaan. 0,3 kuutiometriä aarille

Kanankakkarakeet
Kaupasta saatavat rakeet käytetään pussin ohjeiden mukaan, sopii myös huonekasveille.

Nokkosvesi
Laita tuoreita nokkosia suureen saaviin. Lisää kymmenkertainen määrä vettä. Anna muhia 2-4 päivää, ei niin kauon että seos alkaa haista. Voit käyttää lannoitevettä sellaisenaan tai laimentaa sen jopa kymmenkertaisesti. Nokkosvesi lannoittaa ja se tuhoaa myös tuholaisia kasveista.

Ruohosilppu
Nurmikonleikkuusta kerätty ruohosilppu on hyvin ravinteikasta maanparannusainetta. Sitä voi levittää kaikkien kasvien juurille  ja se tukahduttaa myös rikkakasvit. Nurmikolle jätettynä se kannattaa silputa leikkurilla pieneksi silpuksi. Nurmikko "uusiokäyttää" silpusta ravinteet itse.

Lannoitesanasto

Kivennäislannoitteet
usein kemiallisesti valmistettu

Luomulannoitteet
Valmistettu luonnonaineista (kompostoimalla)

Orgaaniset mineraaliset lannoitteet
kompostoimalla valmistettu lannoite johon on lisätty kinennäisaineita

Kestolannoitteet
pitkäaikainen lannoitusvaikutus

Kastelulannoitteet
nopeastitehoavat, veteen sekoitettavat lannoitteet

Hivenlannoitteet
tärkeä lannoite satoa tuottaville kasveille, käytetään pieninä määrinä

Erikoislannoitteet
eri kasviryhmille, erityistarpeisiin

Alkuun


Etusivu>Puutarha >Puutarhanhoito