Matkailu

Etusivu>Matkailu>Matkajärjestelyt


Kulttuuriset erot

Matkustettaessa eksoottisempiin maihin on syytä muistaa, että kulttuuriset erot voivat aiheuttaa ikäviä tilanteita, elleivät tietyt pukeutumis- ja käyttäytymissäännöt ole selvillä ennen matkan alkua. Tässä muutamia vinkkejä matkaanlähtijöille.

Arabimaat Brasilia Intia Kiina Kreikka Thaimaa

Arabimaat

Arabit keskustelevat vilkaasti ja samaa sukupuolta olevaa tervehditään sydämellisesti kättelemällä ja suutelemalla. He lausuvat myös joukon kohteliaisuuksia, joihin he odottavat vastaavanlaisia kohteliaisuuksia.

Pukeutuminen arabimaissa on etenkin naisilla tarkasti määriteltyä. Miehet ja huntuihin pukeutuneet paikalliset naiset katsovat karsaasti liian avonaisia kesämekkoja.

Ruokailutilanteessa ei saa ottaa ruokaa vastaan vasemmalla kädellä, sillä vasen käsi on tarkoitettu vessatoimiin. Ei saa myöskään osoittaa jalallaan ketään tai istua asennossa, jossa jalkapohjat näkyvät, eli ei voi istua perinteisesti jalat ristikkäin.

Lahjat annetaan isännälle tai lapsille, ei emännälle. Lahja pitäisi ojentaa oikealla kädellä, sillä isäntä loukkaantuu, jos lahja ojennetaan muihin toimiin tarkoitetulla vasemmalla kädellä. Islaminuskoiselle ei pidä viedä lahjaksi alkoholia tai alastonta naista esittävää veistosta. Sen sijaan kirjoihin ja tyylikkäisiin kyniin sisältyy arabien arvostamaa viisauden symboliikkaa.

Työviikko on islaminuskoisissa maissa lauantaista torstaihin. Perjantai on muslimien pyhäpäivä, jolloin muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä. Rukoilevan muslimin editse ei saa kulkea eikä mahdolliselle rukousmatolle astua.

Brasilia

Brasiliassa ei onnistuneen liikeneuvottelun päätteeksi kannata näyttää OK-merkkiä, jossa peukalo ja etusormi muodostavat ympyrän. Se nimittäin tarkoittaa samaa kuin keskisormen näyttäminen muualla.

Intia

Intiassa pään ravistelu tai sen heilautus taaksepäin tarkoittaa "kyllä". Perinteinen tervehdys on käsien liittäminen rukousasentoon rinnan korkeudelle ja kevyt kumarrus. Tuijottamista, eri sukupuolta olevien koskettelua (esim. kättelyä) julkisella paikalla ja valokuvien ottamista ilman lupaa pidetään epäkohteliaana.

Kiina

Kiinalaiset tervehtivät länsimaalaiseen tapaan kättelemällä ja sanomalla "nihao". He eivät kuitenkaan nyökkää päätään tervehtiessään. Kun puhuu kiinalaiselle, kannattaa välttää osoittelemasta tätä sormillaan.

Hillityt kiinalaiset eivät pidä liiallisesta tunteiden osoittamisesta, syleilyt ja suudelmat on syytä unohtaa. Itsehillintä on arvossaan myös ongelmatilanteissa.

Kiinalaiset harrastavat lahjoja, mutta esim. juomarahoja Kiinassa ei suosita. Vaatimattomina ihmisinä he saattavat tyrmätä lahjasi, mutta tarkoittavat käytännössä toista. Kultakelloa ei saa missään nimessä ostaa lahjaksi kiinalaiselle, sillä se symboloi kuolemaa.

Kreikka

Kreikkalaista ei kannata tervehtiä kämmen ojossa, sillä sormet harallaan olevan kämmenen näyttäminen on kreikkalaisten mielestä vanha ja ilkeä tapa osoittaa halveksuntaa.

Kreikkalaiset kokevat loukkaavana myös sen, jos turistit osoittavat halveksuntaa maan historiallisia monumentteja kohtaan esim. saapumalla paikalle juopuneena.

Ruokailutilanteessa viinilasia täytetään pikkuhiljaa, sitä ei saa juoda tyhjäksi missään vaiheessa. Lautaselle on hyvä jättää pieni nokare ruokaa merkiksi annoksen riittävyydestä.

Thaimaa

Thaimaassa tervehditään samoin kuin Intiassa eli ristimällä kädet rinnan / kasvojen korkeudelle ja kumartamalla kevyesti. Thaitervehdyksellä voi myös kiittää ja pyytää anteeksi. Tervehdykseen vastaamatta jättäminen (samalla tavalla) on yhtä suuri loukkaus kuin se, että länsimaissa jättäisi tarttumatta ojennettuun käteen.

Jalkapohjien näyttäminen ja jalalla osoittaminen on Thaimaassa yhtä suuri loukkaus kuin arabimaissakin. Pää on pyhä paikka, siihen ei sovi koskea. Epäkohteliasta on myös laskea kätensä tuolinkarmille, kun joku istuu tuolilla.

Kengät on riisuttava mentäessä paikalliseen kotiin tai temppeliin. Kynnykselle astuminen on paha virhe, sillä siinä majailevat hyvät henget. Pahat henget vaanivat puolestaan ulkona, joten ikkunan avaamista yöllä ei suositella.

Lähde:
Käytöksen kultainen kirja

 

Linkkejä:

WEB OF CULTURE
-Sivuille on koottu maittain huomioita elekielestä ja muistakin kansallisista tavoista. Vaatii ilmaisen rekisteröinnin.
http://www.webofculture.com/worldsmart/default.asp

Alkuun

Etusivu>Matkailu>>Matkajärjestelyt