Etusivu>Makuuhuone>Seksi

Ehkäisy

Nautinto seksistä kuuluu molemmille osapuolille. Vastuulliseen seksielämään kuuluu itsensä ja kumppanin suojaaminen sukupuolitaudeilta. Mistä tietoa ja miten valita sopiva suojausmenetelmä?

Mistä neuvoa ehkäisyasioissa?

Lähes jokaisessa terveyskeskuksessa on ehkäisyneuvola tai ehkäisyyn perehtynyt lääkäri tai terveydenhoitaja, jolta voi varata ajan.

Koululaiset kuuluvat kouluterveydenhuollon piiriin, eli koululäkäri tai – terveydenhoitaja neuvovat. Lisäksi apua saa yksityisiltä lääkäreiltä, Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöltä, Väestöliiton klinikoilta Tampereella ja Helsingissä. Erityisesti nuorille tarkoitettuja klinikoita ovat Auroran sairaalan nuorisopoliklinikka ja Folkhälssanin nuorisopoliklinikat Helsingissä, Vaasassa ja Pietarsaaressa.

Miten valita sopiva ehkäisymenetelmä?

Kondomi Pessaari  Spermisidit Kuparikierukka  Hormonikierukka Ehkäisypillerit  Estrogeenipillerit Minipillerit  Hormonikapselit Sterilisaatio  Ovulaatiomenetelmät / PERSONA

Yhtä oikeaa tai parasta menetelmää ei olekaan. Täydellistä ilman sivuvaikutuksia olevia ehkäisytapoja ei ole keksitty. Seuraavassa lyhyt kuvaus Suomessa nykyään olemassaolevista ehkäisymenetelmistä.

Kondomi on kuminen, kertakäyttöinen siittimen päälle ennen yhdyntä laitettava suojus. Simensyöksyn jälkeen siemenneste jää kondomiin, eivätkä siittiöt pääse emättimeen. Kondomeja myydään mm. kioskeissa, kaupoissa ja huoltoasemilla. Niitä on saatavilla eri kokoja, värejä, makuja ja tuoksuja. Meillä myytävät kondomit ovat erittäin hyvälaatuisia. Älä kuitenkaan osta pakkausta, joka on ollut auringonvalossa esillä, kumi on saattanut haurastua. Tarkista pakkauksen viimeinen käyttöpäivä. Kondomeja myydään yksittäispakkauksissa, viiden tai useamman kumin pakkauksessa. Hinta vaihtelee kahdesta neljään markkaan kappale (1996). Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.

Pessaari on lateksikuminen emättimen pohjukkaan sijoitettava kuppi. Kokoja on useita. Pessaaria käytetään yhdessä siittiöitä tuhoavien aineiden kanssa, sillä yksinään pessaarin ehkäisyvarmuus on vain 96 %. Käytön jälkeen pessaari pestään huolella. Sama pessaari kestää käyttäjällä vuoden. Sitä saa ostaa apteekista ilman lääkärin määräystä hintaan 200 markkaa / kappale (1996).

Siittiöitä tuhoavat aineet (spermisidit) laitetaan emättimeen ennen yhdyntää. Ne ovat vaahtoja, geelejä, voiteita, puikkoja tai tabletteja. Spermisidit muodostavat emättimeen siittiöiden liikettä hidastavan kerroksen. Oikein käytettynä ehkäisyteho on 95-98 %. Spermisidejä voi ostaa apteekista ilman lääkärin määräystä. Hinta on noin 5 markkaa / annos (1996).

AlkuunKuparikierukka on muovista ja sen ympärille kiedotusta kuparilangasta valmistettu ehkäisyväline, jonka lääkäri asentaa paikalleen kohtuonteloon. Kuparikierukan ehkäisyteho kestää kolmesta viiteen vuotta 98-99% varmuudella. Kierukka aiheuttaa kohdun limakalvolle steriilin tulehduksen, joka heikentää siittiöiden hedelmöittymiskykyä, lisäksi munasolun normaalil hedelmöityskyky heikentyy. Kuparikierukka on vaivaton käyttää, vuosittain täytyy tarkistuttaa, että se pysyy paikallaan. Sopii synnyttäneelle, vakituisessa suhteessa elävälle. Kuparikierukan voi ostaa apteekista ilman lääkärinmääräystä. Hinta vaihtelee 200-300 markkaan (1996).

Kohdunsisäinen hormoniehkäisin ns. hormonikierukka vapauttaa pieni määriä synteettistä keltarauhashormonia kohdun limakalvolle. Tämä ehkäisyteho on 99,8-99,9%. Ehkäisymenetelmää suositellaan jo synnyttäneiden naisten pitkäaikaiseen hormoniehkäisyyn. Hormonikierukka lieventää kivuliaita kuukautisia ja vähentää vuodon määrää. Lääkärinmäräyksellä apteekista ostettava ehkäisin maksaa 420-780 markkaa (1996).

Ehkäisypillerit ovat kahdentyyppisiä; keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä tai keltarauhashormonia sekä estrogenia sisältäviä yhdistelmäpillereitä. Yhdistelmäpillerit estävät munarakkulan kypsymisen ja munasolun irtoamisen. Raskauden ehkäisyvarmuus on 99,9 %. Käyttövirheistä yleisin on huolimattomuus, sillä pillereitä pitää muistaa ottaa 21 päivän ajan samaan vuorokauden aikaan. 7 päivän tauon jälkeen pillereitä aletaan syödä jälleen ja useimmiten kuukautiset osuvat juuri tauon ajaksi. Pillerit sopivat tupakoimattomille naisille jopa 40 ikävuoteen asti, tupakoivien tulee miettiä muuta ehkäisykeinoa 35 ikävuoden jälkeen. Pillerit saa apteekista lääkärin määräyksellä ja kuukauden pillerit maksavat 259-40 markkaa. Yleensä resepti kirjoitetaan koko vuodeksi kerrallaan.

Luonnollista estrogeeniä sisältävät pillerit on tarkoitettu yli 40-vuotiaille. Kuukauden pillerit ovat kaksivaiheiset; ensimmäiset kymmenen pilleriä sisältävät  puolet vähemmän hormoneja kuin 11 viimeistä pilleriä. Luonnollista estrogeenia sisältävien pillereiden teho on 95 %. Terve nainen voi syödä pillereitä vaihdevuosiin asti. Lääkärin määräämät pillerit maksavat apteekissa noin 45 markkaa / kuukauden pillerit (1996).

Minipillerit sopivat, vaikka yhdistelmäpillerit eivät sopisikaan sisältämänsä estrogeenin vuoksi. Minipilleri sisältää vain keltarauhashormonia, joka aiheuttaa muutoksia kohdunkaulan limaan. Siittiöt eivät pääse siitä läpi. Terveet naiset voivat  käyttää minipillereitä vaihdevuosiin saakka, muistin on tosin oltava erityisen tarkka. Minipillereitä syödään joka päivä ilman taukoja mahdollisimman tarkasti 24 tunnin välein. Lääkärin määräämät pillerit maksavat apteekissa kuukauden pakkauksessa 20-28 markkaa (1996).

Hormonikapselit, joita on kuusi, asetetaan olkavarren ihon alle paikallispuudutuksella. Hormonikapselit estävät munasolun irtoamisen ja muuntavat kohdunkaulan liman siittiöitä huonosti läpäiseväksi. Ehkäisyteho on 99,8 %. Käyttäjä ei voi tehdä virhettä ja kapseli sopii niillekin, joille estrogeeni ei sovi. Terveet naiset voivat käyttää tätä ehkäisymenetelmää vaihdevuosiin asti. Yli 70 kiloisille niitä ei suositella. 5 vuoden ehkäisykapselit maksavat 760 markkaa (1996) ja niitä saa apteekista lääkärin määräyksellä.

Alkuun

Sterilisaatio on lailla säädettävä menetelmä. Niin naisten kuin miesten on sterilisaatiota hakiessaan täytettävä jokin seuraavista ehdoista: hakijalla oltava 3 alaikäistä lasta, hakija on yli 30-vuotias, raskaus vaarantaisi hengen tai terveyden, muu ehkäisy ei onnistu, jos jälkeläiselle tulossa mahdollinen ruumiinvamma tai sairaus tai jos hakijan oma sairaus estää lastensaannin. Naisten sterilisaatio tehdään nukutuksella tähystysleikkauksessa, jossa munanjohtimien ympärille asetetaan puristimet. Operaatio on helppo ja potilas pääsee kotiin samana, viimeistään seuraavana päivänä. Miehen sterilisaatio tehdään paikallispuudutuksella, ns. avoleikkauksella, jossa siemenjohtimista poistetaan pienet palat. Kotiin pääsee samana päivänä. Sterilisaatiota varten tarvitaan lausunto gynegologilta tai terveyskeskuslääkäriltä.

Ovulaatiomenetelmät perustuvat munasolun irtoamisajankohdan laskemiseen. Munasolu irtoaa 14 päivää ennen tulevien kuukautisten alkua, mikäli kuukautiskierto on 28 päivää. Jos kuukautis-kierto on 30 päivää, munasolu irtoaa 16 päivän kuluttua menossa olevien kuukautisten alkupäivästä. Seksistä tulee pidättäytyä neljä päivää oletetun munasolun irtoamishetken molemmin puolin. Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen, varmojen päivien laskeminen on mahdotonta. 

Lähde: Väestöliiton Ehkäisy-julkaisu 1996


PERSONA on uusi ehkäisymenetelmä, joka käyttää hyväkseen naisen elimistön antamia tietoja ja kertoo, milloin ehkäisyä ei tarvita. Suurimman osan aikaa ehkäisy on nimittäin tarpeetonta. 

  PERSONA koostuu virtsakokeen tekemiseen  tarkoitetuista kertakäyttöisistä testipuikoista ja "opettelee" tuntemaan naisen kuukautiskierron niiden perusteella. 

  PERSONA analysoi niiden hormonien määrän, jotka kemiallisten "lähettien" tavoin ohjaavat kuukautiskiertoa. Hormonit mitataan aamuvirtsasta kahdeksan kertaa joka kierron aikana - 16 kertaa ensimmäisen kierron aikana - ja PERSONA säilyttää kuuden viimeisen kuukautiskierron tiedot. 

  Tärkeimmät kuukautiskiertoon liittyvät hormonit ovat estrogeeni ja luteinisoiva hormoni (LH). Estrogeenitason nousu aiheuttaa naisen kehossa muutoksia, joiden ansiosta miehen siittiösolut säilyvät naisen elimistössä riittävän pitkään hedelmöittääkseen munasolun. LH:n määrän voimakas lisääntyminen kuukautiskierron puolivälissä saa kypsän munasolun irtoamaan munasarjoista. Munasolu on hedelmöitymiskelpoinen korkeintaan 24 tunnin ajan. PERSONA ottaa huomioon hormonien määrän muutokset sekä munasolun ja siittiöiden eliniän ja määrittää niiden avulla ajanjakson, jolloin nainen voi tulla raskaaksi.

Koetulokset ovat osoittaneet, että jos PERSONA-menetelmää käytetään ohjeiden mukaan ainoana ehkäisymenetelmänä, sen ehkäisyvarmuus on 94% (jos sata naista käyttää PERSONA-menetelmää vuoden ajan, heistä kuusi voi tulla raskaaksi koska PERSONA ei ole tunnistanut hedelmällistä jaksoa).

PERSONA sopii sinulle, jos luonnollinen kuukautiskiertosi on pituudeltaan 23-35 päivää ja sen pituus vaihtelee korkeintaan kymmenen päivää. Kuukautiskierron pituus lasketaan kuukautisten alkupäivästä seuraavien kuukautisten alkamista edeltävään päivään. Älä käytä PERSONAa, jos imetät, käytät hormonitasapainoon vaikuttavaa lääkitystä (esim. ehkäisypillereitä, lapsettomuuden hoitoon tarkoitettua hormonilääkitystä tai hormonikorvaushoitoa) tai jos sinulla on vaihdevuosioireita. Jotkin lääkeaineet ja sairaudet voivat vaikuttaa PERSONA-menetelmän toimintavarmuuteen, joten neuvottele aina lääkärisi tai gynekologisi kanssa, jos olet epävarma. Tutustu PERSONAa koskeviin ohjeisiin jo ennen kuin ostat ensimmäisen pakkauksen ja avaat sen.

http://www.blushingbuyer.co.uk/
acatalog/blushingbuyer_co_uk__Contraception_9.html

Alkuun

Etusivu>Makuuhuone>Seksi