Keittiö

Etusivu> Keittiö>Tietotaitoa

Makuja maailmalta

Uusia makuja maailmalta voit kokeilla ihan omassa keittiössäsi, matkustamatta sen kauemmas kun lähimpään kauppaan. Jos kauppiaaltasi ei löydy tuotetta kysy voisiko hän hankkia sitä. Eri vuodenaikoina on saatavilla eri tuotteita, mutta jotakin uutta makuelämystä pääset varmaankin kokeilemaan jo tänään.

Pitaija
Sitruunaruoho
Limetti
Okra
Galanga
Pitkäpapu
Korianteri

Pitaija
Pitaija on kaunis kaktusmainen hedelmä. Sen sisus on yllättävä: hyytelömäistä vaaleata hedelmälihaa, jonka voi syödä suoraan lusikalla tai lisätä jäätelön joukkoon. Mustat pienet siemenet ovat syötäviä. Maku on makea ja aromaattinen. Sopii hyvin myös koristeluun. Parhaiten saatavilla syksyllä ja talvella.

Sitruunaruoho
Sitruunaruoho sopii kirpeyttämään kastikkeita ja keittoja. Kuori poistetaan ja varsi viipaloidaan. Valkoista varsiosaa voi käyttää myös salaatissa antamassa makua. Muu osa on liian kovaa syötäväksi.

Limetti
Sitruunan sukulainen vihertäväkuorinen limetti on maultaan pehmeämpi ja sopii melkein mihin ruokaan tahansa. Limetillä voi myös koristella ruoka-annoksia, jälkiruokia ja voileipiä.

Okra 
Okra on alunperin afrikkalainen kasvi jota käytetään mm. intialaisen curryn ainesosana.Vihannes on pitkulainen, ohut ja kuori on vihreä. Okraa voi käyttää muiden vihannesten kanssa padoissa, sekä riisiruuissa.

Galanga 
Galangajuuri muistuttaa ulkonäöltään sukulaista inkivääriä. Galangajuurta käytetään myös inkiväärin tapaan; kuorittuna ja raastettuna keitoissa, wokkiruuissa, ja kastikkeissa. Hyvä mauste riisiruuissa. Voimakasmakuinen.

Pitkäpapu
Pitkäpapua kutsutaan myös käärmepavuksi ulkonäkönsä perusteella. Maistuu samankaltaiselle kun leikkopapu. Käytettäessä kanta leikataan pois ja papu paloitellaan. Keitetään noin 10 minuuttia. Salaatteihin, wokkeihin.

Korianteri
Korianteri tai meillä myös tunnettuna nimellä kiinalainen persilja. Tutustumisen arvoinen mauste on erikoinen, aromaattinen ja voimakasmakuinen. Kasvista voi käyttää kaikkia osia, lehdet salaatteihin, varret keittoihin, juuret mausteeksi. Meillä pitkään käytetty korianteri on tehty jauhetuista siemenistä.