Keittiö

Etusivu>Keittiö>Reseptikilpailu

Reseptikilpailu

-JOULU JA UUSI VUOSI -

alkuruoat | pääruoat | jälkiruoat

ALKURUOAT:

Maissileipä

3 dl polentaa
4 dl vehnäjauhoja
½-1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 mm suolaa
2 munaa
4 dl maitoa
1 dl maissia ( pakaste )

Sekoita kuivat aineet, lisää maito, öljy ja maissit.
Paistetaan laakeassa 20x30x5 uunivuoassa 175C n. 25-30 minuuttia.
Tarjotaan esim. Cesarsalaatin kera. Sokeriaisia on maun mukaan, makeamapana käy myös jälkiruokana kahvipöydässä.

 

Cocktail paloja

Hammastikkuja, joihin pujotetaan:

-kirsikkatomaatteja
-juustokuutioita
-salamikuutioita
-viinirypäleitä
-paprikapaloja

 

Paistettu maissi

Paistinpannulla paistettu maissi.

 

Tomaatti-tonnikalapatongit

Voidellaan esipaistetut patongit vedellä, täytetään öljyyn säilötyllä tonnikalalla sekä tomaatilla. Päälle juustoraastetta ja vartiksi uuniin! Voilá!

Alkuun

PÄÄRUOAT:

Mausteyrttipasta

1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1tlk basilikalla tai chilillä maustettua tomaattimurskaa
½tl suolaa
1tl kuivattua rosmariinia
2tl kuivattua oreganoa
1dl-2dl kermaa
1rkl tuoretta salviaa
1rkl tuoretta persiljaa
1,5dl juustoraastetta
200g tai enemmän keitettyä pastaa
(Ja mausteita maun mukaan. Voi käyttää mm. rosepippuria, mustapippuria, erilaisia chililajikkeita kuten Habanero, Tabasco, Lemon Drop, Jalapeno, Thai Dragon tms..)

1. Ruskista sipulisilppu pannulla.
2. Lisää tomaattimurska ja lisää myös pilkotut valkosipulinkynnet.
3. Lisää suola ja kuivatut yrtit.
4. Hauduta viidestä minuutista kymmeneen.
5. Lisää puolet kermasta, sekä hieman pilkotut, tuoreet yrtit.
6. Hauduta hetki, ja lisää juustoraaste ja loput kermasta.
7. Kun pasta on kypsää (Tagliatelle sopii mainiosti!) valuta ne. Laita pastat kastikkeen joukkoon ja sekoittele hieman. Anna kattilan olla hetki lämpimällä levyllä, jotta kastike imeytyy hieman pastaan.
8. Tarjoile lämpimänä. (Patonki sopii mainiosti leiväksi!)

 

Rullapossut

pötikkä possun ulkofilettä
kivettömiä luumuja
mikäli mielii, voi laittaa myös kinkkua, esim. palvikinkkua pieneksi pilkottuna tai siivuna
suolaa
pippuria (musta, valko.. maun mukaan)
salviaa

File leikataan noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, jotka nuijitaan ohueksi (noin 4 mm). Lihalevyjen päälle asetetaan koon ja maun mukaan 1-3 luumua (ja mahdollisesti kinkkumurskaa tai siivu). Maustetaan makoisiksi. Lihat rullataan niin, että luumut (ja kinkku) jäävät rullan sisään, tuloksena täytetyt possunfileet. Rullat kiinnitetään parilla coktailtikulla siten, ettei luumua (ja kinkkua) jää näkösälle. Ruskistetaan kauniin värisiksi pannulla, reiluhkossa rasvassa. Rullat nostetaan laakeaan kattilaan, pannu huuhdotaan ja huuhdevesi kaadetaan rullien päälle. Näin tehdään kunnes kaikki rullat on ruskistettu.
Rullien annetaan hautua kypsiksi. Nostellaan rullat keitinvedestä, joka siivilöidään ja valmistetaan kokonestesuurustuksella kastikkeeksi. Maku tarkistetaan.
Tarjotaan vaikkapa pottujen tai muusin kanssa.

Hyvvää on!

 

KROKETIT

½-1 kg naudan jauhelihaa
vettä
vehnäjauhoja
grillausmaustetta
muskottipähkinää
kuorrutukseen:
kananmunaa
jauhoja ( muskottipähkinää )
korppujauhoja (grillimaustetta)
paistetaan upporasvassa

HP:n currykastiketta
lisänä perunalastuja / riisiä / ranskalaisia

Kypsennä ( älä ruskista ) jauhelihaa hetki laakeassa padassa, lisää vettä niin paljon että jauheliha juuri ja juuri peittyy. Lisää jauhoja niin paljon että saat napakan massan, mausta ja kypsennä hämmentäen noin. 10 min. (Tämä vaatii käsivarsivoimia).

Anna massan jäähtyä hetken, ota ½ dl massaa ja muotoile siitä tiivis pitkulainen kroketti. Tee kaksinkertainen leivitys ja paista upporasvassa kauniin värisiksi.
Vinkki: voit myös tehdä kroketit paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa. Kroketeissa on tarkoitus maistua muskottipähkinä ja tulinenkin se saa mielellään olla ( lisää valmiiseen grillimausteeseen vaikkapa valkopippuria.

 

Hirvipeijaiset (neljälle)

500 g luutonta hirven/ saksanhirven lihaa esim. paistia
50 g savustettua possunkylkeä (tai amerikanpekonia)
2 kpl sipulia
1 valkosipulin kynsi
200 g pikkuporkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
2 laakerin lehteä
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl lager-olutta
0,5 dl vettä
1 rkl Liha & viinifondia (tai 1 dl punaviiniä)
200 g ruusukaalia
100 g paprikaa viipaleina
2 rkl tyrnihilloa
2 rkl persiljasilppua

Paloittele liha kuutioiksi, noin 2-3 cm. (Hirvenlihan sijasta voit käyttää saksanhirven, peruran tai karjalanpaistilihaa.) Varaa molempia 250 g. Leikkaa siankylki/ amerikanpekoni paloiksi. Kuori ja paloittele sipulit. Ruskista siankylkipalat kevyesti rasvassa paistinpannulla ja siirrä pataan. Kuulota sipulilohkot, paprikaviipaleet ja porkkanat ja siirrä pataan. Ruskista lihanpalat kahdessa erässä ja siirrä pataan.

Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vehnäjauhot tasaisesti joukkoon. Lisää olut, vesi, fondi ja laakerinlehdet.

Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Lisää ruusukaalit ja tyrnihillo. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja mustaherukka (tai tyrni) hyytelön kera.

 

Joululautanen

200 g saunapalvikinkkua ohuina siivuina
1 kpl keitettyjä perunoita
porkkanalaatikkoa
lanttulaatikkoa
perunalaatikkoa,
kaikkia noin pari ruokalusikallista
10 cm pätkä jouluryynimakkaraa

Kastikkeeksi suolalla maustettu rasvainen voisulakastike.

 

Hirvenlihapihvejä

400 g hirvijauhelihaa
1 dl kevytkermaa
kananmuna
korppujauhoja
sipulia
valkosipulia
maustepippuria
timjamia
ripaus chiliä
muita mausteita maun mukaan

Tee pikkupihvejä, paista ja nauti.

 

Uudenvuoden pasta kahdelle

pastaa
pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
tölkki tomaattimurskaa
purkki fetajuustoa
1 rkl vihreää pestoa

Pilko pieni sipuli ja valkosipulinkynsi kattilan pohjalle, kuullota oliiviöljyssä. Lisää tölkillinen tomattimurskaa, purkillinen paloiteltua fetaa ja ruokalusikallinen vihreää pestoa. Lisäsuolaa ei tarvita. Anna kiehua viitisen minuuttia jotta feta hajoaa murusiksi, tarjoa al dente -keitetyn pastan kanssa.

 

Pekonikastike pastalle

Herkullinen kastike, nopea ja helppo. Sopii myös alottelevalle kokille. Ei voi epäonnistua!

1 pkt pekonia
1 pkt tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1,5 dl vettä
mustapippuria myllystä
(valkosipulia)
3 kananmunan keltuaista

lisäksi: pastaa

Silppua pekoni ja sipuli. Viipaloi sienet. Pane pastavesi kattilaan kiehumaan tässä välissä. Paista pekonia isossa paistinpannussa niin kauan että siitä tulee rapeaa. Lisää sipuli ja jatka paistamista kunnes sipuli on kuullottunut. Lisää vesi ja liemikuutio. Hauduta muutama minuutti. (Pane pasta kiehumaan jossain välissä.) Lisää paistinpannuun kerma, sienet, valkosipuli ja mustapippuri ja hauduta vielä hetki. Riko keltuaisten rakenne lasissa tai mukissa haarukalla sekoittaen. Nosta pannu pois levyltä. Lisää keltuaiset pannulle ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nauti välittömästi.
Vinkki: pekonin tilalla voi käyttää joulukinkkua tai kalkkunaa.

 

Uuniperunaa

Helppoja ja juhlavia annoksia saa uuniperunoista (esim. rosamunda) joita folioon käärittynä kypsennetään uunissa.
Erinomaisia kastikkeita saa kermaviilistä ja siihen voi sekoittaa vaikka mitä (katkarapu, tonnikala, mäti, feta, paahtopaisti, aurajuusto..)..vain mielikuvitus on rajana. Maukasta ja täyttävää.

 

Katkarapupata

rakettispaghettia
katkarapuja
kalalientä
valkosipulia
öljyä
valkosipulimajoneesia

Paista (raaka) rakettispaghetti öljyssä + valkosipulissa kunnes ruskistuu. Siivilöi öljy ja laita spaghetti sivuun, paista katkaravut samassa öljyssä, lisää sitten spaghetti sekä kalalientä. Anna muhia pienellä lämmöllä n. 20 min, sekoita alussa. Lisää lientä tarvittaessa. Kuumenna uuni 175º, laita pata uuniin 10-15 min. Huomaa hauska lopputulos; ylöspäin kärpistyvät spaghetit, anna hautua vielä kannen tai liinan alla 5 min. Tarjoa valkosipulimajoneesin kanssa.

Huom. Paketti rakettispaghettia vaatii noin 1.5 l lientä.

 

Punajuurivuoka

n.6-8 punajuurta
1/2 tl suolaa
1 sipuli
pala purjoa
1/2 pkt aurajuustoa
2 dl kermaa
1 tl salviaa
1/4 - 1/2 tl mustapippuria

1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Leikkaa purjo renkaiksi.
2. Voitele vuoka margariinilla.Laita uuni 175 asteeseen.
3. Kiehauta öljyssä punajuuriviipaleet sekä sipuli ja purjo.
4. Laita punajuuret ja sipulit kerroksittain aurajuuston ja mausteiden kanssa uunivuokaan.
5. Kaada päälle kerma. Laita vuoka uunin alaosaan ja peitä foliolla.
6. Paista noin 40-50 minuuttia.

Vuoka sopii jouluaterialle kinkun lisäkkeeksi tai uudenvuoden juhliin auraperunoiden asemasta. On myös kivan värinen tarjottava.

Alkuun

JÄLKIRUOAT:

Kermavaahtounelma ( n. 5:lle henkilölle)

2 dl kermaa
5 makupalaa (kinuski/toffee)
minttukarkkeja
suklaalevy
karkkiväriä (jos osaat käyttää, ei pakollista)

Tarvitset viisi lasia, kaada makupalat laseihin (yksi purkki yhteen lasiin), vatkaa kerma mahdollisimman paksuksi, murskaa minttukarkit ja laita kermavaahdon sekaan. Jätä vähän kermavaahtoa ja värjää se karkkivärillä ja laita kermavaahdon pinnalle värjättyä kermavaahtoa ja ripottele pinnalle rouhesuklaata oman maun mukaan.

 

Gluteeniton murokakku

250 g margariinia
250 g sokeria
250 g perunajauhoa
3 kpl munaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vuoka leivitetään kookoshiutaleilla. Sekoita margariini, sokeri ja perunajauho vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Paista noin 50 minuuttia 180°C. Kakun hieman jäähdyttyä se voidaan kostuttaa esimerkiksi 1 dl appelsiinimehulla. Kakku on hyvin murea, joten kostutus on tarpeellinen.

 

Jouluinen luumujälkiruoka ( helppo )

1 pss luumuja
2 prk creme vanillaa
1/4 dl sokeria
50 g piparkakkumuruja
( 1 dl keitettyä riisiä )

1. Leikkaa luumut silpuiksi (aikuisten versioon voit liottaa luumuja muutaman tunnin brandyssa tms.).
2. Murenna piparkakut.
3. Vatkaa creme vanilla, lisää sokeri.
4. Yhdistä kaikki ainekset, anna maustua kylmässä n. 20 min.

 

Pirtelö

Sekoita vanilijajäätelö, maito ja kaakaojauho tehosekoittimessa. Kun kaikki ovat sekaisin, kaada pirtelö tarjoilu astioihin. Hyvää!!

 

Luumurahka

1 tölkki rahkaa
1 rasia luumuhilloa
2 dl kermavaahtoa
luumusuikaleita päälle koristeeksi

 

Marjarahka (4:lle)

2 prk maitorahkaa
2 dl kermaa
marjoja maun mukaan (paljon!!!)
sokeria tarpeen mukaan

Vatkaa kerma ja sekoita rahkat siihen. Lisää sokeri ja marjat. Hyvää.

 

Jouluinen marjapiirakka

500 g siirappipiparitaikinaa
0,5 l puolukoita
1 dl sokeria
4 rkl glögiä
2 rkl perunajauhoa

Ota taikinasta kolmasosa erilleen. Painele loppu (kaksi kolmasosaa) pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita keskenään puolukka, sokeri, glögi ja perunajauhot. Kaada vuokaan taikinan päälle. Uuniin 175 astetta 15 minuttia. Sillä aikaa valmista kolmasosasta koristeita piiraan päälle käyttämällä jouluisia muotteja (tähti, sydän yms). Laita piiraan päälle ja paista vielä 15 min. Parhaimmillaan kylmänä. Kyytipoikana vaikkapa kuppi kahvia.

 

Puolukkatäytekakku

Täytekakun pohja + täyte: puolukkarahka, päälle kermavaahto, suklaarouhe ja kokon. karpalo

 

Maistuva marjarahka

1 purkki maitorahkaa
2 dl kermaa
n.3- 4 dl marjoja (tarpeen mukaan)
sokeria vielä maun mukaan

Vatkaa kerma ja sekoita maitorahka valmiiseen kermaan. Siihen sitten voi laittaa marjat ja sekoittaa hyvin. Ja jos haluaa, niin sokeria voi laittaa maun mukaan... Hyvää ruokahalua!

 

Kevyt jouluinen appelsiiniherkku (3-4 hlö)

2 rkl vettä
1 rkl perunajauhoja
2 dl rasvatonta maitoa
1 rkl vaniljasokeria
1-2 appelsiinia paloiteltuna
2 piparkakkua
kanelia

Laita vesi kattilaan ja kiehuta se. Kun vesi kiehuu, lisää kattilaan maito ja perunajauhot ja ala vatkata sähkövatkaimella. Kun seos sakenee, ota se pois liedeltä ja jatka vatkaamista kunnes seos jäähtyy (voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan lavuaariin/isompaan astiaan, jonka pohjalla on hieman kylmää vettä). Mausta vaniljasokerilla. Paloittele appelsiinit ja laita ne esimerkiksi korkeisiin laseihin tai muihin annosmaljoihin. Murenna piparkakut appelsiinien päälle. Kaada vaniljavaahto maljoihin ja koristele kanelilla.

 

Glögi siideristä

1/2 l makeaa omenasiideriä
2 kanelitankoa
7-10 neilikkaa
1 tl kardemumman siemeniä
1 vaniljatanko halkaistuna
fariinisokeria maun mukaan
rusinoita ja manteleita

Laita pari desiä siideriä kattilaan. Lisää mausteet ja halutessasi fariinisokeria. Keitä voimakkaasti ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää loput siiderit ja kuumenna. Kaada juoma siivilän läpi glögilaseihin, joiden pohjalla on rusinoita ja manteleita.

 

Viktoriankiisseli

3 dl kylmää riisipuuroa
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiini
1 dl kuohukermaa

1.Mittaa puuro kulhoon, lisää sokerit ja sitruunanmehu.
2.Kuori ja paloittele appelsiini ja sekoita joukkoon.
3.Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen.
4.Laita tarjoilukulhoon ja koristele.

Tähän voit käyttää aterialta tähteeksi jäänyttä riisipuuroa. Appelsiinin tilalla voit käyttää keitettyjä luumuja, rusinoita tai omenaraastetta.

 

Alkuun
Etusivu>Keittiö>Reseptikilpailu