Keittiö

Etusivu>Keittiö>Reseptit

Kurpitsa - halloween-naamioita ja gourmet-ruokaa

Yhdysvalloissa suosittu kurpitsa on viime vuosina tullut tutuksi myös suomalaisille. Monikäyttöinen kasvi sopii niin Halloween-naamioiden- ja lyhtyjen tekoon kuin gourmet-ruokiinkin.

Monikäyttöinen kurpitsa
Kurpitsalajikkeet
Halloween-vinkki

Kurpitsan esiintuomisessa oma osansa ollut hämeenkyröläisellä Jukka Heinäsukalla. Minnesotan yliopistossa opiskellut Jukka innostui kurpitsan viljelystä työskennellessään yhden kesän kurpitsafarmilla. Yhdysvalloissa Jukka tutustui myös vaimoonsa Andreaan, jonka kanssa hän perusti Suomessa kurpitsoita markkinoivan Heinäsukka Oy:n. Pariskunta aloitti kurpitsan viljelyn Hämeenkyrön Osarassa vuonna 1994. Kurpitsojen lisäksi tilalla kasvatetaan tomaatteja. Viime aikoina varsinainen viljely on jäänyt kuitenkin vähemmälle ja tällä hetkellä Heinäsukan tilalla kasvatetaan lähinnä taimia, joita toimitetaan edelleen sopimustiloille.

Andrea ja Jukka Heinäsukka

Heinäsukan tilalla kaikki kasvatetaan luomuviljelynä. Jukan mukaan kurpitsa onkin yksi parhaita luomukasveja. Sen menestys on ennen muuta kiinni maan kasvukunnosta. Sadon onnistuminen vaatii myös lämpöä ja riittävästi kosteutta. Rikkakasvit torjutaan istuttamalla kurpitsa mustaan mansikkamuoviin.

Alkuun

Monikäyttöinen kurpitsa

Jukka myöntää, että ilman Halloweenia kurpitsan kauppaaminen olisi Suomessa melko mahdotonta. Halloweenin suosion nousun myötä täälläkin on alettu valmistaa erilaisia kurpitsaherkkuja sekä kovertaa Halloween-naamioita- ja lyhtyjä kurpitsasta. Kurpitsapiirakka on jo tullut monelle tutuksi, mutta monikäyttöisistä kurpitsoista voi tehdä paljon muutakin keitosta kakkuun. Jukka kertoo, että kurpitsaviljelyn alkuvuosina kurpitsaa tuli jo korvistakin ulos, niin paljon sitä tuli kokeiltua eri ruokiin.
- Kurpitsasta on tullut tehtyä melkein kaikkea, mutta viiniä en ole siitä vielä tehnyt.

Heinäsukkien aloittaessa kurpitsoiden markkinointi vaati uutuutensa vuoksi opetusta esimerkiksi ravintoloissa.
- Nyt ihmiset ovat jo oppineet miten kurpitsoita voi käyttää ja hyödyntää. Tieto leviää jo suusta suuhun, Jukka kertoo.

Jukka sanoo kurpitsan markkinoinnin ennen muuta taistelua vanhaa kurpitsaperinnettä vastaan. Heinäsukat ovat halunneet tuoda esiin kurpitsan käyttömahdollisuuksia nimenomaan gourmet-ruokapuolella. Kurpitsoista voi rakentaa sekä maittavia että näyttäviä aterioita. Jukka mainitsee esimerkkinä ohessa olevista resepteistäkin löytyvän kurpitsaruukun.
- Täytetty talvikurpitsan toimii ikään kuin tarjoilukulhona. Siitä voi syödä ruukkusisältöä ja kaapaista välillä itse kurpitsaa. Talvikurpitsan irtileikatun hatun voi laittaa päälle lakiksi, jonka voi nostaa pois, kun aletaan syömään
.

Kurpitsa sopii hyvin myös leivontaan. Talvikurpitsasta voi tehdä muun muassa Halloween-kakkua ja kesäkurpitsasta Kesäkurpitsaista suklaakakkua.

Herkun ja koristeen lisäksi kurpitsaa on käytetty myös luonnonlääkitsijänä eturauhasvaivojen hoitoon. Jukka kertoo kurpitsan tuoneen avun myös eräälle allergiselle lapselle, joka ensimmäisen elinvuotensa aikana kärsi niin pahasta allergiasta, ettei pystynyt syömään muuta kuin kurpitsaa.

Alkuun

Kurpitsalajikkeet

Suomalaisten sydämiin parhaiten tiensä raivannut kurpitsalajike on kesäkurpitsa. Kesäkurpitsan suosio perustuu sen monikäyttöisyyteen ja siihen, että sitä on saatavilla ympäri vuoden. Kesäkurpitsasta voi tehdä lämmintä ruokaa ja se sopii hyvin kesän salaatteihin. Kesäkurpitsoja on keltaisia ja vihreitä. Maultaan ne ovat samanlaisia.

Kasvatus: Taimet istutetaan hallojen mentyä lämpimään maahan. Hyvänä kesänä kesäkurpitsaa voi nostaa ensimmäisen kerran jo juhannuksen aikaan. Satoa nostetaan läpi kesän aina ensimmäisiin pakkasiin saakka.

Talvikurpitsaa (squash) on yritetty istuttaa suomalaiseen ruokakulttuuriin moneen otteeseen 60-luvun lopulta lähtien, mutta siinä on onnistuttu vasta viime aikoina. Suosion nousua on hidastanut se, ettei talvikurpitsaa ole saatavissa kaupan hyllyllä ympäri vuoden.

Eksoottisesta talvikurpitsasta voi tehdä keittoja ja patoja. Siitä saa myös hyvän piirakan ja lisäkkeen moneen muuhun jälkiruokaan. Talvikurpitsaa voi käyttää myös kesäkurpitsan tilalla kesäkurpitsaresepteissä, poikkeuksena kuitenkin salaatit, mihin se ei sovi. Talvikurpitsa toimii niin ikään hyvänä uuniperunan sijaisena. Australiassa ja Yhdysvalloissa asuvat ulkosuomalaiset käyttävät talvikurpitsaa myös lanttulaatikon tekemiseen. Maku ja näkö on ihan sama kuin "oikeassakin" lanttulootassa, kurpitsaloota vain närästää vähemmän kurpitsan alhaisemman nitraattipitoisuutensa vuoksi. M
yös koristeena talvikurpitsaa voi käyttää. Kurpitsa säilyy syöntikelpoisen huoneenlämmössä helmikuuhun asti, jolloin "kukkasen" voi muuttaa uunissa ruoaksi.

Kasvatus: Istutetaan kesän alussa kuten kesäkurpitsa. Talvikurpitsa valmistuu kerralla, yleensä elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana.

Halloweenjuhlissa koristeina käytetyt halloweenkurpitsat sopivat myös kurpitsapiirakoiden ja pikkelsin raaka-aineiksi. Halloweenkurpitsoja on kahta eri lajiketta. Conneticut Field kasvaa Suomenkin oloissa jopa 15 kiloiseksi, Jack "O" Lantern noin 15-kiloiseksi.

Kasvatus: Halloween-kurpitsa vaatii lämpimän kasvupaikan, voimakkaan maan ja paljon vettä. Kurpitsat pyritään pitämään maassa mahdollisimman pitkään syksylle, jotta ne saataisiin oranssiväriseksi. Aina eivät olosuhteet ole riittävän otolliset tavoitellun värin saavuttamiseksi. Koristeina käytetyt kurpitsat joudutaan tällöin värjäämään. Teksasissa kurpitsoja värjätään koko ajan, koska ne eivät oranssoidu siellä sateen vähäisyyden vuoksi.

Näiden lisäksi on olemassa useampaa lajia koristekurpitsoita, joita käytetään nimenmukaisesti pelkästään koristetarkoituksiin.


Halloween-vinkki: kurpitsapiirakkaan kannattaa valita tummamaltoista talvikurpitsaa, ei tammenterhonmuotoista, jossa on vaalea malto. Halloween-kurpitsoista löytyy erityinen Pumpkin pie-lajike. Nyrkkisääntö on, että mitä isompi kurpitsa, sen mauttomampi se on.

Kurpitsareseptejä

AlkuunEtusivu>Keittiö>Reseptit