Keittiö

Etusivu>Keittiö>Juhlat>Pääsiäinen

Pääsiäismenu

Nicehouse tarjoaa oman menuvaihtoehdon pääsiäispyhien ruokapöytään.

Lue myös kattausvinkit >>

Alkuruoat:
Valkosipulinen raejuusto
Hunajaporkkanat
Feta-herkkusienet

Pääruoat:
Juhlava lihamureke
Lampaankyljykset paprikamuhennoksella
Lohirullat

Jälkiruoat:
Luumujuustotorttu
Mämmi
Pasha

Valkosipulinen raejuusto


Ainekset:
3 kynsi/kynttä Valkosipulia
1 nippu Sipulia
150 g Kurkkua tuoretta/tuoreita
200 g Pavunituja
150 g Raejuustoa
100 g Kermaviiliä
1 tl Vaahterasiirappia
muutama tippa/a Sitruunamehua
Suolaa Valkopippuria myllystä
1 rkl Tilliä silputtuna


Ohje: Kuori valkosipulinkynnet ja vihersipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja renkaiksi. Käytä myös osa sipulin varsista. Pese kurkku ja kuutioi se. Laita valkosipuliviipaleet, sipulirenkaat, kurkkukuutiot ja pavunidut tarjoilukulhoon. Sekoita raejuusto, kermaviili, siirappi, sitruunamehu, suola ja pippuri kastikkeeksi ja kaada salaatin päälle. Sekoita hyvin ja ripottele pinnalle tilli.

Hunajaporkkanat

Porkkanoita
Vettä
Oliiviöljyä
Hunajaa
Yrttejä

Ohje: Kypsennä pitkittäin halkaistuja ja palasteltuja porkkanoita tilkassa vettä joko mikrossa tai kattilassa, muttei aivan kypsiksi. Tämän jälkeen ruskista ne kevyesti paistinpannussa oliiviöljyssä. Valuta päälle hunajaa ja ripottele yrttiä makusi mukaan. Tähän sopivat esim. persilja, basilika, oregano tai minttu ja jokainen yrtti antaa oman vivahteensa.

Feta-herkkusienet

Herkkusieniä
Feta-juustoa
Yrttejä
Smetanaa
Juustoraastetta

Ohje: Valitse suuria herkkusieniä. Poista kannat. Täytä lakit: laita jokaisen sisään pala fetaa ja yrttiä makusi mukaan (esim. basilikaa). Peitä feta smetanalla ja/tai ranskankermalla. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta ja laita uuniin n. 200-asteeseen 20-30 minuutiksi eli kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoa leivän kera.Alkuun

Juhlava lihamureke

Ainekset:
750 g Jauhelihaa
1 prk Kermaviiliä
2 pussi/a Sipulikeittojauhetta
3 kpl Munaa
3 rkl Soijakastiketta
0,5 tl Paprikajauhetta
0,25 tl Valkopippuria jauhettuna
0,25 tl Valkosipulijauhetta
1 prk Säilykepersikoita
1 palaa Aura-juustoa

Ohje: Sekoita kermaviili ja sipulikeittoainekset, anna turvota 10 - 15 min. Lisää munat ja mausteet ja viimeiseksi jauheliha. Muotoile uunipellille tai vuokaan taikinan kolmannesosasta murekkeen pohja. Asettele pohjalle persikanpuolikkaita ja Aura-juustoa ja muotoile lopusta taikinasta kansi. Paista uunissa 200 asteessa n. tunti. Tarjoa perunamuusin ja kermapinaatin kanssa.

Lampaankyljykset ja paprikamuhennos

Ainekset:
Lampaankyljyksiä
tilkka Öljyä
1 kpl Punaisia paprikoita
1 kpl Vihreitä paprikoita
1 kpl Sipulia
4-5 kynsi/kynttä Valkosipulia
Persiljaa
450 g Tomaattimurskaa
Timjamia
Suolaa
Mustapippuria
Cayennepippuria
Sokeria

Ohje: Poista paprikoista siemenet ja suikaloi paprikat. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja persilja. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja freesaa kasviksia siinä hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteita maun mukaan. Hauduta 15- 20 minuuttia. Nuiji kevyesti kyljyksiä ja paista pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa paprikamuhennoksen ja lohkoperunoiden kanssa.

Lohirullat

Ainekset:
300 g Lohta tuoresuolattuna
100 g Yrtti-tuorejuustoa
nippu Tilliä
Ruohosipulia
Sitruunaa lohkoina
1 dl Kuohukermaa

Ohje: Vatkaa kerma vaahdoksi. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Sekoita juuston joukkoon vaahto ja yrtit. Leikkaa kala vinottain ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne limittäin folion, kelmun tai leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos. Kääri levy kääretortun tapaan rullalle ja pane pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi viipaloida. Pane viipaleet tarjolle vadille salaatinlehtien päälle. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla.Alkuun

Luumujuustotorttu

Ainekset:
300 g Hovi-tuorejuustoa
1 dl Kuohukermaa
0,5 prk Luumusosetta
0,5 pussi/a Vaniljakastiketta
2 kpl Liivatelehtiä
Sokeria
1 pkt Piparkakkuja
100 g Margariiniä
tilkka Maitoa

Ohje: Aloita tekemällä pohja. Piparkakut murskataan esim. perunasurvimella siten, että se pysyy rakeisena eikä mene ihan jauhoksi. Huoneenlämmössä notkistettu voi sekoitetaan huolellisesti piparimurskaan. Jos voi ei riitä sitomaan piparimurskaa tahnaksi, lisätään tilkka maitoa/kermaa. Tahna taputellaan piirakkavuokaan. Hovijuusto ja vatkattu kerma sekoitetaan keskenään. Lisätään luumusose ja vaniljakastikejauhe. Lisätään liivatelehdet ja sokeri, mahdollisesti tilkka maitoa. Kakku saa kiinteytyä jääkaapissa muutaman tunnin - yön yli. Vaniljaisen ja luumuisen makunsa ansiosta se sopii mainiosti esim. joulu- tai pääsiäisaterialle.

Mämmi

Ainekset:
1,5 l Vettä
250 g Mämmimaltaita
400-500 g Ruisjauhoja
2 l Vettä
250 g Mämmimaltaita
400-500 g Ruisjauhoja
1-2 dl Siirappia
2 rkl Pomeranssinkuorta jauhettuna
1 tl Suolaa
1 dl Vettä
½ dl Sokeria

Ohje: 1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella.Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi. Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

Pasha

Ainekset:
200 g Voita
2 dl Sokeria
250 g Maitorahkaa
1 kpl Keltuaista
1-2 tl Vaniljasokeria
0,5 kpl Sitruunamehua
2 rkl Mantelirouhetta
2 rkl Rusinoita
2 dl Kuohukermaa

Ohje: Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka, keltuainen, vaahdoksi vatkattu kerma ja mausteet. Kaada rahka valumaan ohuella kankaalla vuorattuun pashamuottiin, siivilään tai kahvisuodattimeen. Kumoa se seuraavana päivänä ja korista hedelmillä ja kermavaahdolla.

Alkuun

 

Etusivu>Keittiö>Juhlat>Pääsiäinen